USA bez dôkazov obviňujú Facebook a Twitter, že šíria „ruské koronavírové dezinformácie“
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Titáni sociálnych médií Twitter a Facebook popreli najnovšie teórie Ministerstva zahraničných vecí USA o údajnom sprisahaní a trvajú na tom, že nezaznamenali známky toho že by „ruskí operatívci“ šírili na svojich platformách klamstvá o Covid-19. Informuje RT.


Niekoľko vyšších úradníkov ministerstva uviedlo, že tisíce „ruských trollov“ šíria „dezinformácie o koronavíruse“ naprieč sociálnymi sieťami v USA. Dvaja najväčší titáni týchto platforiem, Twitter a Facebook vyjadrili vážne pochybnosti o tomto tvrdení. "Naše vyšetrovanie vo všeobecnosti nepreukázalo žiadne dôkazy o týchto tvrdeniach," uviedol tento týždeň na konferencii o kybernetickej bezpečnosti RSA v San Franciscu šéf sekcie integrity Twitteru Yoel Roth a dodal: „Naša odpoved'je zatiaľ nie - žiadnu podobnú aktivitu na sieťach sme nezistili."

Americkí vysokopostavení predstavitelia ministerstva uviedli, že údajná deziformačná kampaň už prebieha od polovice januára. Jej súčasťou mali byť bezdôvodné tvrdenia, že smrtiaci koronavírus je následkom amerického úsilia „viesť ekonomickú vojnu“ proti Pekingu. Štátne ministerstvo síce neposkytlo žiaden dôkaz na podporu svojej teórie, aj keď boli k tomu výslovne vyzvaní. „Požiadali sme štátne ministerstvo o akékoľvek dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia podporili, a zatiaľ sme nič nedostali,“ uviedol na tej istej technickej konferencii Nathaniel Gleicher, vedúci politiky kybernetickej bezpečnosti Facebooku.
Ak nezdieľate dôkazy, ale iba tvrdenia, je ťažké zistiť pravdu.

Podobné „všeobecné tvrdenia“ týkajúce sa ruských online ovplyvňovacích operácií sa objavili aj v celoštátnych médiách, bezprostredne po prezidentských voľbách v USA v roku 2016. Na čele tejto antiruskej kampane vtedy stáli predstavitelia Demokratickej strany, ktorí zo svojej šokujúcej prehry voči Donaldovi Trumpovi vinili Moskvu.

Rozsiahly príbeh „Russiagate“, ktorý sa v roku 2016 týmto spustil, v súčasnosti už do značnej miery zapadol. Myšlienka ruského vplyvu v USA sa ale vracia, keďže voľby v roku 2020 sa rýchlo blížia. Bezmenní spravodajskí predstavitelia už začali šepkať do uší veľkých médií rôzne "zaručené informácie" a trvajú na tom, že Kremeľ bude tentoraz podporovať senátora Vermontu Bernieho Sandersa. V súlade s týmto trendom zatiaľ nebol predložený ale žiaden dôkaz, ktorý by toto tvrdenie akokoľvek podporil.

Začalo sa súdne pojednávanie vo veci vydania Assangea do USA
Novinárske a ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a Reportérov bez hraníc upozorňujú, že obvinenia proti Assangeovi zavádzajú desivý precedens pre slobodu tlače a médií Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | TASR