Rusko sa sťažuje, že satelity Elona Muska sú „príliš svetlé“
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Ruská akadémia vied uviedla, že plánuje podať sťažnosť OSN proti vysokorýchlostným internetovým satelitom Elona Muska, ktoré podľa neho narúšajú prácu astronómov. Informuje moscowtimes.


Takzvaná konštelácia spoločnosti SpaceX je plánovanou sieťou až 30 000 satelitov na obežnej dráhe Zeme, ktorá je určená na šírenie širokopásmového internetu na celom svete. Ruskí vedci tvrdia, že odrazy slnečného svetla zo satelitov Starlink zničia 30 až 40% vesmírnych snímok. "Pripravujeme list Ruskej akadémie vied a ... plánujeme ho poslať do OSN," uviedla vo štvrtok štátna tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala astrofyzika Nikolaja Samusa.

Samus uviedol, že jeho európski kolegovia, najmä astronómovia z Portugalska, podporujú snahy Ruska obmedziť nasadenie veľkých satelitných systémov. Muskov SpaceX uvádza na trh satelity Starlink v dávkach po 60 kusov od mája a v súčasnosti má 240 obiehajúcich satelitov okolo Zeme. Cieľom spoločnosti je uviesť službu širokopásmového internetu do prevádzky do konca roku 2020. Ruskí pozorovatelia tiež vyjadrili znepokojenie nad vojenskými aplikáciami Starlink.

Americké letectvo začalo testovať šifrované internetové služby zo satelitov Starlink na vojenské lietadlá v roku 2018. SpaceX povedal, že očakáva, že bude testovať Starlink s ďalšími typmi vojenských lietadiel a komunikáciou medzi satelitmi na obežnej dráhe. Starlink konkuruje Softbank podporovanému spoločnosťou OneWeb, ktorej cieľom je poskytnúť miliónom ľudí v odľahlých a vidieckych oblastiach vysokorýchlostný internet vysielaný z vesmíru a už spustil niekoľko satelitov.

SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)
SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon