Razia vo Veľkej holandskej banke v súvislosti s vyšetrovaním škandálu prania peňazí
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Pri druhej razii v súvislosti s vyšetrovaním cumex bola prehľadaná pobočka holandskej banky ABN Amro. ABN Amro je tiež stihaná za pranie špinavých peňazí. Informuje DW.


Komerčná banka vo Frankfurte bola prehľadaná v súvislosti s európskym „cumex“ daňovým škandálom. Niekoľko vyšetrovateľov a policajných dôstojníkov prehľadalo nemeckú pobočku významnej holandskej banky ABN Amro v strede frankfurtského finančného distriktu. Prokurátori v Kolíne nad Rýnom, ktorí sú zodpovední za vyšetrovanie, potvrdili raziu a jej spojenie s vyšetrovaniami cum-ex, neposkytli však ďalšie podrobnosti.

ABN Amro uviedla, že spolupracuje s nemeckými orgánmi a pomôže sprístupniť všetky informácie. Banka je len jednou zo spoločností na dlhom zozname, v ktorých boli po škandále vykonané prehliadky, vrátane Commerzbank AG a Deutsche Bank AG. Úrad obvinil šesť ľudí z toho, že spôsobili daňové škody v celkovej výške 53,3 milióna EUR. Podľa Süddeutsche Zeitung je podozrivých niekoľko bývalých manažérov jednej zo zastrešujúcich organizácií banky. Holandské orgány ABN Amro takisto podozrievajú z prania špinavých peňazí po tom, čo neohlásili podozrivé transakcie.

Banky zapojené do stratégie cum-ex, ktorá sa používala viac ako desať rokov, pomohli investorom využiť finančnú medzeru, ktorá viacerým stranám umožnila požiadať o rovnaké vrátenie dane. Stratégia priniesla nemeckej vláde stratu vo výške viac ako 10 miliárd EUR. Spoločnosť ABN Amro začiatkom tohto mesiaca uviedla, že v dôsledku vyšetrovania môže čeliť „finančným dôsledkom“ a že „často dostáva žiadosti od nemeckých orgánov o vydanie informácií v súvislosti s inými vyšetrovaniami“.

"Najväčší daňový podvod v dejinách Európy" Prvý podozrivý už skončil vo väzbe
Nemecké úrady zrejme postúpili do ďalšej fázy vyšetrovania rozsiahleho daňového podvodu, kvôli ktorému Nemecko prišlo o niekoľko miliárd eur. Český portál investigace.cz informuje o tom, že bývalý partner advokátskej kancelárie Freshfields... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič