Podozrivé kšefty s pozemkami pri ceste R1 stopli. Štát ušetril státisíce
29 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Kšefty s pozemkami pozdĺž rýchlostnej cesty R1 neďaleko Nitry nevyšli.



Pôda od bežných ľudí sa mala vykupovať výrazne lacnejšie, ako mal neskôr zaplatiť štát. O kauze vo viacerých článkoch informoval portál Aktuality.sk s tým, že chyby vo výpočtoch cien urobili znalci.


Po oboch stranách rýchlostnej cesty pri obci Pohranice majú po novom stáť čerpacie stanice, plánuje sa aj výstavba rýchleho občerstvenia či desiatok parkovacích miest pre osobné a nákladné autá. Všetko to má stáť asi 17 miliónov eur. V sume však nie sú ešte zahrnuté ceny za pozemky, ktoré musí štát najprv vykúpiť od pôvodných majiteľov.


Najskôr dvaja znalci navrhovali základ pre výpočet finálnej ceny vo výške 40 eur za meter štvorcový, kontrolné posudky však  znížili odhad o 13 eur. Po medializácii kauzy sa zistilo, že šlo o výkupy pôdy za podhodnotené ceny. Štát mal neskôr nakupovať drahšie, aj o státisíce eur. 


Po medializácii kauzy zakročilo ministerstvo dopravy. Autorov pochybných cenových odhadov potrestalo za chyby vo výpočtoch.




Pozemkový fond pokračuje v sérii súdnych sporov o pozemky, tentoraz pri Kazimíre
Slovenský pozemkový fond sa domáha určenia vlastníctva nehnuteľností dotknutých podľa neho neoprávneným dedením konfiškovaných pozemkov grófa Ladislava Berchtolda v katastrálnych územiach Veľký Kazimír a Brezina. Ako ďalej agentúru SITA informoval... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | SITA