Katar potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom
29 | 02 | 2020 I TASR

Katar potvrdil prvý prípad nákazy novým druhom koronavírusu v krajine, oznámili v sobotu štátne médiá. Testy ochorenie preukázali u 36-ročnej Katarčanky, ktorú evakuovali do metropoly Dauha z Iránu, informuje agentúra AFP.


Katar vo štvrtok prepravil späť do vlasti viacerých svojich občanov z Iránu, v ktorom zaznamenali najvyšší počet úmrtí mimo Číny, a umiestnil ich do 14-dňovej karantény, oznámila vláda tejto krajiny v oblasti Perzského zálivu.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že infikovanú pacientku prijali do nemocnice. "Očakávalo sa to vzhľadom na šírenie tohto vírusu po regióne a iných krajinách," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení prevzatom štátnou tlačovou agentúrou QNA.

Americké vojenské základne v Južnej Kórei boli uzatvorené, aby sa zabránilo šíreniu nového koronavírusu
Najväčšie vojenské základne USA v zahraničí boli uzavreté po tom, čo bol jeden z amerických vojakov pozitívny na smrtiaci koronavírus v Južnej Kórei, ktorá je druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Marek Molnár


V katarskej metropole Dauha v sobotu podpíšu USA a afganské militantné hnutie Taliban mierovú dohodu zameranú na ukončenie 18-ročnej vojny v Afganistane, ktorá umožní stiahnutie amerických vojakov zo stredoázijskej krajiny výmenou za bezpečnostné záruky.

Irán v sobotu hlásil deväť ďalších úmrtí na nový koronavírus a 205 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín, čím sa celková bilancia v islamskej republike zvýšila na 43 mŕtvych a 593 infikovaných.

Krajiny Perzského zálivu oznámili celý rad opatrení na prerušenie spojení s Iránom, aby zabránili šíreniu koronavírusu po tom, ako sa objavili prípady nákazy medzi ľuďmi vracajúcimi sa z pútí do islamskej

Dokonca ani NATO nie je ochotné vmiešať sa do tureckého neporiadku v Idlibe (Scott Ritter)
Turecko bolo napadnuté sýrskymi vládnymi silami v Idlibe a vyzvalo na pomoc NATO, avšak aliancii sa moc nepáči nápad bojovať proti Assadovi a jeho spojencovi Rusku, takže odmietla podporiť sporné turecké dobrodružstvo. Informuje vo svojom komentári... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


Saudská Arábia v piatok zakázala občanom šiestich členských štátov Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC), ku ktorým patrí aj Katar, vstup do dvoch najposvätnejších miest islamu - Mekky a Mediny.

Z krajín Perzského zálivu evidujú dosiaľ tiež 45 prípadov nákazy v Kuvajte, 38 v Bahrajne, 21 v Spojených arabských emirátoch (SAE) a šesť v Ománe. SAR v sobotu oznámili, že pozastavili prevádzku materských škôl a obmedzili aktivity v iných školách.

"Bojovali sme s Ruskom 16-krát a budeme s ním bojovať opäť," varuje Erdoganov poradca
Člen expertného orgánu, ktorý radí tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, naznačil, že Ankara je pripravená ísť do vojny s Ruskom po tom, ako sa opäť zvýšilo napätie v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Marek Molnár