Japonský premiér Abe oznámil núdzový balík pomoci v boji s vírusom za 2,26 miliardy eur
29 | 02 | 2020 I TASR

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil v sobotu núdzový ekonomický balík za 270 miliárd jenov (2,26 miliardy eur), ktorý má pomôcť v boji proti koronavírusu. Abe sa takto snaží získať podporu verejnosti pre svoju vládu a jej zápas s epidémiou, napísala tlačová agentúra AP.


Abe na tlačovej konferencii povedal, že Japonsko stojí v dôležitom, kritickom bode, keď sa rozhodne, či krajina pred letnými olympijskými hrami v Tokiu dostane epidémiu koronavírusu pod kontrolu.

Premiér Abe tento týždeň oznámil plán, podľa ktorého sa na vyše mesiac zatvoria všetky školy, a vyvolal tým kritiku verejnosti. Premiér vysvetlil, že núdzový balík zahŕňa aj finančnú pomoc rodičom a ich zamestnávateľom, ktorých sa zatvorenie škôl nepriaznivo dotkne.

Demokrati v Južnej Karolíne hlasujú v prezidentských primárkach
Južná Karolína je v sobotu štvrtým štátom v poradí, kde členovia americkej Demokratickej strany hlasujú o svojom budúcom kandidátovi v prezidentských voľbách.Predbežný výber v podobe primárnych volieb prebieha v čase od 07.00 do 19.00 h miestneho... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR


Japonský líder povedal, že o chorobe COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom sa toho stále veľmi veľa nevie a "boj proti neznámemu a nejasnému nepriateľovi nie je ľahký".

"Úprimne povedané, táto bitka sa nedá vyhrať len samotnou snahou vlády. Nedokážeme to bez pochopenia a spolupráce každého z vás, vrátane zdravotníckych inštitúcií, rodín, firiem a miestnych samospráv," apeloval.

Abe dodal, že chápe, že zatvorenie škôl až do konca marca prekazí slávnosti absolventom štúdia a rodičia žiakov si budú musieť vziať dovolenku navyše. Vysvetlil však, že tento krok je nutný, aby sa minimalizovalo riziko, že sa deti a učitelia vírusom masovo nakazia.

Premiér vyzval verejnosť, aby chápala jeho plán pre školy, a sľúbil, že poskytne z núdzového balíka pomoc najmä rodičom s malými deťmi, ktorí zrejme prídu o časť príjmu. Ekonomický balík zahŕňa aj opatrenia na posilnenie zdravotníckej pripravenosti v prípade zhoršenia epidémie a pomoc pri vývoji očkovacích látok a účinnejších testovacích súprav na koronavírus.

Sýria poprela tvrdenie Erdogana o zničení objektov s chemickými zbraňami
Sýrska vláda odmietla v sobotu vyjadrenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa ktorého turecké sily zničili na území Sýrie zariadenia na výrobu chemických zbraní a sklady chemických látok. Podľa reakcie zverejnenej štátnou tlačovou... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR


Predseda vlády tiež vyzval firmy, aby vyšli v ústrety potrebám svojich zamestnancov, ktorí môžu mať počas zatvorenia škôl problémy nájsť dohľad nad svojimi malými deťmi.

Japonsko má najmenej 940 potvrdených prípadov vírusu, vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess, ktorej karanténa pri pobreží japonského mesta Jokohama vyvolala medzinárodnú kritiku s tým, že takáto izolácia je neúčinná. Niekoľkým z približne 1000 bývalých pasažierov lode, ktorí mali negatívne testy na koronavírus a dovolili im po 14-dňovej karanténe z lode vystúpiť, odvtedy testami tento vírus zistili.

Abeho vládu kritizovali aj za pomalú reakciu v prvých štádiách epidémie v Číne, keď umožnila desaťtisícom čínskych turistov vstúpiť do Japonska a až potom zaviedla určité cestovné zákazy.

Razia vo Veľkej holandskej banke v súvislosti s vyšetrovaním škandálu prania peňazí
Pri druhej razii v súvislosti s vyšetrovaním cumex bola prehľadaná pobočka holandskej banky ABN Amro. ABN Amro je tiež stihaná za pranie špinavých peňazí. Informuje DW. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon