Dieselgate: Volkswagen zaplatí nemeckým spotrebiteľom vysporiadanie vo výške 830 miliónov EUR
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Päť rokov po tom, čo sa začal škandál s emisiami spoločnosti Volkswagen, dosiahla automobilka dohodu s nemeckou spotrebiteľskou federáciou. Táto suma predstavuje zlomok toho, čo bolo spoločnosti nariadené zaplatiť americkým spotrebiteľom. Informuje DW.


Volkswagen dosiahol „komplexnú dohodu“ s nemeckou spotrebiteľskou federáciou VZBV o vyrovnaní za škandál s emisiami spoločnosti v roku 2015, oznámil v piatok súd v stredonemeckom meste Braunschweig. Asi 260 000 nemeckých zákazníkov, ktorých sa táto aféra týka, dostane 1 350 až 6 257 EUR v závislosti od modelu a veku vozidla. Spoločnosť VW plánuje vyplatiť kompenzáciu v celkovej výške 830 miliónov EUR - čo je výrazne menej ako 15,3 miliardy dolárov, ktoré sudca Spojených štátov nariadil spoločnosti zaplatiť americkým spotrebiteľom. Spotrebitelia sa potom môžu rozhodnúť, či dohodu vyriešia alebo budú naďalej bojovať o viac peňazí v jednotlivých súdnych sporoch. Ľudia, ktorí si kúpili svoje autá po 31. decembri 2015 - mesiace po začiatku škandálu, odškodnení nebudú.

Okrem toho bude Volkswagen znášať všetky náklady na vysporiadanie a právne poradenstvo pre spotrebiteľov. Na riešenie prípadných sporov bude zriadený úrad ombudsmana. Nemecká spotrebiteľská federácia, ktorá podala v septembri proti spoločnosti VW skupinovú žalobu, po oznámení vyrovnania uviedla, že jej žaloba o vyhlásenie neplatnosti bude teraz stiahnutá. "VZBV sa zasadzuje za viac. V kontexte náročných rokovaní však dosiahli maximálny možný výsledok," uviedol člen predstavenstva VZBV Klaus Müller.
Čo je to Dieselgate?

Emisný škandál spoločnosti Volkswagen v roku 2015, ktorý sa nazýva „Dieselgate“, bol jedným z najväčších škandálov v histórii automobilov a ovplyvnil automobilový priemysel na celosvetovej úrovni. V septembri 2015 Volkswagen zdieľal s Agentúrou Spojených štátov na ochranu životného prostredia za zatvorenými dverami, že nainštaloval softvér do 11 miliónov vozidiel na celom svete, čo mu umožnilo podvádzať pri emisných testoch. Vtedajší generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen Martin Winterkorn pár dní na to podal rezignáciu. Napriek tomu si udržal ďalšie pozície v skupine Volkswagen.

Nemecko: Razie v Mitsubishi v rámci vyšetrovania emisných podvodov
Prokurátori majú podozrenie na podvod pri testoch na dvoch typoch dieselových motorov. Vyšetrovanie by urobilo z Mitsubishi najnovšieho výrobcu v prebiehajúcom súbore škandálov v podvádzaní emisií. Informuje DW. Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon