Tisíckrát jasnejší ako mesiac v splne. Presne pred 10. rokmi dopadol na Slovensko neobvyklý meteorit
28 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

28. 2. 2010 sa približne pol hodinu pred polnocou nad Košicami prehnal jasný záblesk, ktorý svojou intenzitou tisíckrát presvietil Mesiac v splne.


Hoci veľká časť telesa zhorela v atmosfére, vo výške približne 35 kilometrov nad zemou prišlo k obrovskému výbuchu. Teleso sa rozbilo na malé úlomky, pričom meteorit nezhorel celý. Slovenským astronómom sa podarilo niektoré jeho úlomky nájsť v blízkosti Košíc.


Pri následnej analýze jeho úlomkov telesa odborníci zistili, že ide o ide o bežný kamenný typ meteoritu. Hoci tento meteorit nebol výnimočný svojou štruktúrou, neobvyklým ho robí niečo iné. Astronómovia pri ňom totiž dokázali určiť, z ktorej časti Slnečnej sústavy k nám doletel.


VIDEO: V Rusku bol zachytený dychberúci prelet meteoritu
V Rusku sa odohralo dychberúce nočné divadlo, keď oblohou preletel meteor nad pohorím Ural. Informuje o tom portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Marek Molnár

Expedíciu, ktorá mala jasný cieľ, nájsť úlomky meteoritu, viedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Pod jeho vedením objavil tím odborníkov 20. marca 2010, neďaleko katastra obce Vyšný Klátov, dva úlomky meteoritu.


V nasledujúcich týždňoch objavila expedícia až 218 úlomkov, ktorých súhrnná hmotnosť bola 11,28 kilogramu. Jeho počiatočná hmotnosť bola na základe analýzy odhadnutá na 3500 kilogramov. Jeho priemer bol teda podľa odborníkov 1,25 metra.


Napriek tomu, že ide o bežný typ meteoritu z hľadiska jeho zloženia, meteorit Košice je veľmi výnimočný prípad. Zo 70 561 záznamov o meteoritoch v medzinárodnej databáze (stav k 21. 2. 2020), len necelé tri desiatky majú známu atmosférickú dráhu, na základe ktorej vieme určiť, z ktorej časti Slnečnej sústavy k nám telieska prišli. Hovoríme im meteority s rodokmeňom a meteorit Košice bol v čase nálezu len 15. prípadom na svete,“ doplnil Svoreň.


Jeho úlomky sú doteraz uložené v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave a Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Jeden z menších úlomkov meteoritu Košice je rovnako uložený aj v obci Vyšný Klátov. 


Mikróby konzumujúce meteority by mohli poskytnúť vodítko k tomu, ako sa na Zemi formoval život
Meteority nemusia znieť práve chutne, ale pre jeden zvláštny druh mikróbov sú to raňajky, obed aj večera. Bizarné stravovacie návyky týchto mikróbov by mohli pomôcť odhaliť záhadu o tom, ako sa formoval ranný život na Zemi, ktorý prežili tvrdé... Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár