"Rozvod storočia pokračuje": Krásna princezná Hajá bojuje s mocným šejkom o deti!
28 | 02 | 2020 I Miroslav Tóth

Súdna bitka medzi krásnou jordánsku princeznou Hajo Bint al-Husajn (45) a jej manželom, dubajskými korunným princom, premiérom Spojených arabských emirátov (SAE) a v podstate najmocnejším mužom krajiny, Šejkom Muhammadom bin Rašíd Al Maktúma (70), pokračuje. Sudca vydal povolenie, aby bolo zverejnené jeho rozhodnutie, kto z rodičov dostane deti do starostlivosti. S tým ale šejk nesúhlasí a podal odvolanie, princezná Hajá tak opäť musela k súdu, informoval denník The Guardian. K súdu princezná dorazila s utrápeným výrazom, mierne sa usmiala len na svoju právničku.


Jordánska šľachtičná a nevlastná sestra jordánskeho kráľa Abdalláha II. od svojho muža aj s deťmi ušla v júni 2019 , z Dubaja zamierila do Londýna, kde má vlastné sídlo. V Británii sa obrátila na Najvyšší súd a začala tak usilovať o zverenie detí do starostlivosti a rozvod.

Pred hlavným procesom v novembri 2019 princezná Hajá absolvovala niekoľko predbežných vypočutí, na ktorých dosiahla čiastkového víťazstva. Deti boli zverené pod ochranu britského Najvyššieho súdu, čo znamená, že nesmie opustiť krajinu bez povolenia sudcu.

Princezná takisto žiadala o vydanie príkazov na ochranu obetí nútených sobášov a domáceho násilia.Chcela by tým zabezpečiť, aby jej deti nemohli byť odvezené z Británie.

Predsedajúci sudca Andrew McFarlane vzhľadom na nízky vek detí stanovil prísne informačné embargo, ktoré platilo aj pre rozsudok novembrového rokovania. Uverejnené rozhodnutia, o ktoré žiadali novinári, si McFarlane podľa vlastných slov musel "premyslieť".Premýšľal 3 mesiace, nakoniec sa ale rozhodol, že rozsudok zverejnený bude.

To sa ale nepáči šejkovi Muhammadovi, ktorý sa proti tomu odvolal k odvolaciemu súdu , ktorý záležitosť začal prerokovávať v stredu 26. februára. K súdu dorazila znova iba princezná Hajá so svojím tímom právnikov, šejk sa zatiaľ žiadneho procesu osobne nezúčastnil.Vypočutie predsedal sudca Nicholas Underhill.

Sudca Underhill iba prečítal oficiálne odvolanie, ktoré podal šejk Muhammad. Dubajský vládca nesúhlasí so zverejnením záverov novembrového súdu, konkrétne nechce, aby sa na verejnosť dostali "určité faktické záležitosti", ktoré súd riešil. Bráni sa tiež tým, že "ako hlava vlády zahraničného štátu" má právo, aby rozsudok zostal tajný.

Podľa Underhill hodlajú šejkovi právny zástupcovia vec argumentovať tým, že rozhodnutie Najvyššieho súdu je "právne nesprávne", a preto by nemalo byť publikované.

Potom, čo sudca prečítal šejkovo odvolanie, pokračoval proces za zatvorenými dverami. Novinárom bolo povolené zostať, však nesmeli publikovať žiadne detaily.

Boj o zverenie detí do starostlivosti nie je stále ukončený , manželia sa pred Najvyšším súdom stretnú znovu budúci mesiac, prerokúvať sa bude "blahobyt" ich potomkov.

Dubajskému multimilionárovi ušla manželka. Zobrala deti aj desiatky miliónov eur
Verejnosti známa princezná Hája Bint Al Hussein utiekla od manžela Muhammada bin Rášida Ál Maktúma zo Spojených arabských emirátov do Nemecka. Pri manželovi žila v zlatom prepychu, no nie je to prvý krát čo sa pokúsila opustiť svojho manžela. V... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Ján Prokop