Nálet sýrskych síl usmrtil 29 tureckých vojakov, Ankara začala s odvetou
28 | 02 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Dvadsaťdeväť tureckých vojakov zahynulo vo štvrtok počas leteckého útoku sýrskych vládnych síl v provincii Idlib na severozápade Sýrie.


Oznámil to guvernér tureckej provincie Hatay ležiacej neďaleko hraníc so Sýriou, ktorého citovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

"S ľútosťou musím povedať, že počet mŕtvych sa zvýšil na 29" povedal guvernér, ktorého slová boli odvysielané v televízii. V predchádzajúcom vyhlásení uviedol, že usmrtených bolo 22 tureckých vojakov. Ako dodal, viacerých vážne zranených vojakov ošetrujú v nemocniciach.

Dovedna prišlo vo štvrtok podľa agentúry AP v Sýrii o život 29 tureckých vojakov. Z toho traja zahynuli pri útoku, ku ktorému došlo už skôr počas dňa.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok zvolal mimoriadne stretnutie v súvislosti so situáciou v Idlibe. Zúčastnili sa na ňom ministri a predstavitelia tureckej armády. Úrad prezidenta potvrdil, že stretnutie trvalo dve hodiny, avšak neuviedol, na čom sa jeho účastníci dohodli.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli niekoľko obcí v regióne okolo mesta Idlib. Ten je poslednou významnou baštou povstalcov. Letecké útoky a ostreľovanie si v utorok v tejto oblasti vyžiadali životy 19 civilistov.

Pri útoku utrpelo zranenia celkom 39 vojakov, ktorých ošetrujú v tureckých nemocniciach. Informoval o tom v piatok ráno miestneho času guvernér tureckej provincie Hatay ležiacej neďaleko hraníc so Sýriou Rahmi Dogan.

„Ste skutočný?“ Pýtal sa moderátor Putina, ktorý odmieta dvojníka
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok prezradil, že mu po nástupe na funkciu prezidenta ponúkali dvojníka, aby ho zastupoval pri potenciálne nebezpečných udalostiach, čo odmietol. Informuje BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Turecko z útoku obviňuje sýrsku vládu a prisľúbilo jej odvetu. "Na všetky známe ciele sýrskej vlády útočia turecké vzdušné a pozemné sily," povedal podľa agentúry AP Fahrettin Altun, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s tým, že ide o reakciu na zabitých tureckých vojakov. Čierno-biele zábery zachytávajúce nálety na sýrske ciele odvysielali spravodajské stanice tureckej televízie.



Altun pripomenul, že výsledkom mimoriadneho stretnutia v súvislosti so situáciou v Idlibe, ktoré turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvolal vo štvrtok, je, že "režim (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada je zodpovedný za zabitie stoviek tisíc Sýrčanov". Altun vyzval medzinárodné spoločenstvo (najmä garantov tzv. astanského mierového procesu), aby si plnilo svoje povinnosti a zastavilo zločiny proti ľudskosti, ktorých sa v Sýrii dopúšťa tamojší režim.

Rusko, Turecko a Irán — ako garanti tzv. astanského mierového procesu — v záverečnom vyhlásení prisľúbili prijatie konkrétnych opatrení na ochranu civilného obyvateľstva v provincii Idlib.

Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) zahynulo vo štvrtok počas náletov juhu Idlibu najmenej 34 tureckých vojakov.

Turecko zaznamenalo vo štvrtok v tejto oblasti najvyšší počet úmrtí svojich vojakov za jeden deň, odkedy Ankara po prvý raz vstúpila do vojenského konfliktu v Sýrii v roku 2016. Od začiatku februára zahynulo v Idlibe najmenej 50 tureckých vojakov, pripomenula agentúra AP.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu telefonicky hovoril o aktuálnej situácii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Šéf NATO počas telefonátu "svojvoľný" letecký útok sýrskeho režimu odsúdil, ako vyhlásil v piatok jeho hovorca a vyzval na deeskaláciu v Sýrii, uviedla agentúra AFP. "Pán Stoltenberg odsúdil pokračujúce svojvoľné letecké útoky sýrskeho režimu a jeho spojenca Ruska v provincii Idlib a vyzval ich, aby ofenzívu zastavili, rešpektovali medzinárodné právo a podporili úsilie OSN o mierové riešenie," uviedol hovorca.

Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin, ktorý zastáva významnú funkciu v zahraničných záležitostiach, viedol rozhovory s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robertom O'Brienom.

Austrália potvrdila pravosť dokumentov týkajúcich sa prípadu MH17
Austrálska polícia potvrdila, že niektoré dokumenty, o ktorých v prípade MH17 informovala platforma Bonanza Media, sú autentické. Správu zverejnil portál ilawjournals.com. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok