Situácia s africkým morom ošípaných sa na Slovensku stabilizovala, no hrozba číha podľa MPRV za hranicami
27 | 02 | 2020 I SITA

Situácia s africkým morom ošípaných (AMO) sa na Slovensku podľa ministerstva pôdohospodárstva síce výrazne stabilizovala, no v zahraničí sa rapídne zhoršuje.


Slovensko ohrozuje v tomto smere najmä Maďarsko a Poľsko. V roku 2020 agrorezort do 25. februára zaznamenal 16 prípadov AMO, všetko len u diviakov, naposledy boli potvrdené 17. februára 2020. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) na sociálnej sieti.

Od júla 2019, keď sa AMO prvýkrát v SR objavil, sa na Slovensku vyskytlo celkom 48 prípadov afrického moru ošípaných u diviačej zveri do 25. februára 2020 a 11 prípadov v chovoch domácich ošípaných, posledný prípad v chove ošípaných bol 19. augusta 2019. AMO dodnes zasiahol okres Trebišov, Michalovce a Košice-okolie.

MPRV však upozorňuje, že nové prípady v zahraničí pribúdajú denne. "Len za necelé dva mesiace tohto roka hlásia v Maďarsku cez 510 prípadov AMO (približne 11 prípadov denne). V susednom Poľsku evidujú takmer 600 prípadov a neďalekom Rumunsku cez 350 prípadov AMO. V roku 2019 za hranicami evidujú takmer 8 100 pozitívnych nálezov a tendencia sa zvyšuje, tento rok len za 7 týždňov takmer 1 850 pozitívnych nálezov AMO," ozrejmil agrorezort.

Austrália potvrdila pravosť dokumentov týkajúcich sa prípadu MH17
Austrálska polícia potvrdila, že niektoré dokumenty, o ktorých v prípade MH17 informovala platforma Bonanza Media, sú autentické. Správu zverejnil portál ilawjournals.com. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Slovensko je podľa MPRV ohrozené najmä z juhu Maďarskom, zo severu Poľskom, kde najbližší prípad výskytu je vzdialený len 45 kilometrov od Medzilaboriec, ale aj z východu - Ukrajinou. "Šťastie praje pripraveným a preto robíme všetko preto, aby sme boli o krok pred africkým morom ošípaných a aby nás jeho výskyt nezaskočil," dodal agrorezort.

Najväčším rizikom šírenia nákazy je prostredníctvom voľne žijúcej diviačej zveri. Na území SR preto prebieha intenzívny lov diviačej zveri s cieľom obmedziť stavy diviačej zveri a tým minimalizovať šírenie AMO do ďalších oblastí Slovenska. Spolupráca s poľovníkmi je na výbornej úrovni, rovnako ako plnenie opatrení. Od začiatku sezóny 2019/2020 poľovníci znížili stavy diviačej zveri už o viac ako 72 182 kusov, čo je oproti predchádzajúcej sezóne viac o 14 750 diviakov.

Facebook zakázal zavádzajúce reklamy súvisiace s koronavírusom
Sociálna sieť Facebook zakázala reklamy, ktoré obsahujú falošné tvrdenia o produktoch súvisiacich s novým koronavírusom. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | SITA


"Keďže je šírenie AMO aj u diviačej zveri, v porovnaní s okolitými krajinami a s ohľadom na charakter tejto nákazy, minimálne opätovne môžeme konštatovať, že zvolené veterinárne opatrenia sú účinné a správne," dodalo MPRV.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je mimoriadne odolný. Úmrtnosť nakazených ošípaných dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá však nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov. Aktuálne a podrobné informácie o nových prípadoch nájdu obyvatelia SR aj na webovom sídle: http://www.mpsr.sk/?navID=424AGRO.

KAUZA: Súd uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými v kauze falšovania zmeniek
Špecializovaný trestný súd dnes uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR