Markízu a ďalšíe televízie skupuje skupina PPF
27 | 02 | 2020 I Domink Simon

Na dnešnom valnom zhromaždení Akcionári mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) schválili ponuku na prevzatie CME firmou PPF českého miliardára Petra Kellnera. Informuje o tom web omediach.com.


CME to oznámila na svojich internetových stránkach. CME vlastní televíziu Nova, na Slovensku Markízu a pôsobí tiež aj v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. Americký republikánsky senátor Marco Rubio vyhlásil, že chce, aby vláda USA preverila bezpečnostné dôsledky predaja CME.

Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy amerických dolárov.

V októbri 2019 CME podísala zmluvu dcérskými spoločnosťami PPF. Podmienkou dokončenia transakcie je súhlas akcionárov CME, Európskej komisie a národných regulátorov v krajinách, kde CME pôsobí. CME uvádza, že očakáva, že transakcia bude dokončená v polovici tohto roka.

Žiadosť o preverenie dohody odôvodnuje Rubio väzbami firmy PPF a Číny, keďže podľa neho aj v minulosti  firma v Česku konala "ako čínsky zástupca". Tiež upozorňuje, že telekomunikačné spoločnosti, ktoré vlastní PPF spolupracujú s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilných sietí piatej generácie (5G).

PPF však vo vyjadrení zaslanom ČTK uviedla, že Rubio vychádza z nepravdivých informácií. Schválenie transakcie akcionármi sa všeobecne očakávalo. V roku 2009 americká spoločnosť Time Warner kúpila zhruba 30 percentný podiel CME, a v Ďaľších rokoch ho zvýšila takmer na 50 percent. Firmu Time Warner, americký telekomunikačný gigant AT & T po jej prevzatí premenoval na Warner Media a vďaka nej tak v CME drží väčšinový podiel.

CME v minulom roku zvýšila prevádzkový zisk o šesť percent (187,3 mil. dolárov). Splatili tiež dlh vo výške 150 mil. eur a v Česku firma zvýšila prevádzkový zisk OIBDA o 7,4 percenta (101 mil. dolárov).

Nový vlastník TV Markíza môže šíriť čínsku propagandu, tvrdia českí Piráti
Česká pirátská strana (Piráti) žiada amerických politikov a akcionárov skupiny CME o prešetrenie možných rizík súvisiacich s predajom firmy do rúk Petra Kellnera a jeho firmy PPF. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Haluza