Čína pripravuje 100 000 kačíc na boj proti pakistanským rojom kobyliek
27 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Čína sa pripravuje na nasadenie 100 000 kačíc do susedného Pakistanu, aby pomohla bojovať proti rojom kobyliek, ktoré ničia poľnohospodárom plodiny. Informuje BBC.


Čínski poľnohospodárski odborníci tvrdia, že jedna kačica môže jesť viac ako 200 kobyliek denne a je účinnejšia ako pesticídy. Pakistan vyhlásil núdzový stav začiatkom tohto mesiaca, keď uviedol, že počet ničivých rojov je najhorší za posledných dvadsať rokov.

Milióny hmyzu ničia plodiny aj v častiach východnej Afriky. Čínska vláda tento týždeň oznámila, že do Pakistanu vysiela tím expertov, aby vyvinuli „cielené programy“ proti kobylkám.

Lu Lizhi, vedecký pracovník Akadémie poľnohospodárskych vied v Zhejiang, označil kačice za „biologické zbrane“. Povedal, že zatiaľ čo kurčatá môžu jesť asi 70 kobyliek za jeden deň, kačica môže zožrať viac ako trojnásobok tohto počtu.



„Kačice radi zostávajú v skupine, takže sa s nimi ľahšie manipuluje ako s kurčatami,“ povedal pre čínske médiá.

Podľa spravodajskej agentúry Bloomberg bude v nadchádzajúcich mesiacoch v západnej čínskej provincii Sin-ťiang prebiehať súdny proces ohľadom kačíc. Potom budú vysadené do najviac postihnutých oblastí Pakistanu v provinciách Sindh, Balochistan a Pandžáb.

V roku 2000 Čína prepravila z provincie Zhejiang do Sin-ťiangu 30 000 kačíc, aby vyriešila zamorenie kobylkami. V januári OSN vyzvala na medzinárodnú pomoc v boji proti rojom púštnych kobyliek, ktoré sa šíria východnou Afrikou.

Etiópia, Keňa a Somálsko bojujú s „bezprecedentným“ a „ničivým“ rojom hmyzu, ktorý ničí potraviny, uviedla OSN.

Klimatickí aktivisti vyhrali súdny spor o rozšírení londýnskeho letiska
Kontroverzné plány londýnskeho letiska Heathrow na výstavbu tretej pristávacej dráhy boli po súdnom rozhodnutí zamietnuté. Informuje BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka