Voliči budú v sobotu voliť v 5 998 okrskoch
26 | 02 | 2020 I SITA

 Voliči budú v sobotných parlamentných voľbách voliť v 5 998 volebných okrskoch. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla Silvia Keratová z tlačového odboru rezortu vnútra, žiadny z okrskov nehlásil štátnej volebnej komisii zámer otvoriť volebné miestnosti skôr ako o 7:00.


V sobotu 29. februára čakajú Slovensko desiate voľby do Národnej rady SR od Nežnej revolúcie v roku 1989. Rozhodnúť o zložení parlamentu môže približne 4 445 000 voličov.

Volebné miestnosti budú otvorené od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najviac však o dve hodiny. Riadi ich Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň aj zverejní výsledky volieb.

Prídavky na deti súčasní poslanci nezvýšia, parlament nebol uznášaniaschopný
Po druhom neúspešnom hlasovaní o zrýchlenom konaní k novele zákona o prídavku na dieťa predseda parlamentu Andrej Danko ukončil rokovanie 58. schôdze Národnej rady SR. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | SITA


V tohtoročných parlamentných voľbách kandiduje celkovo 24 politických subjektov. Pôvodne ich bolo 25, Hlas pravice však odstúpil v prospech strany Sloboda a Solidarita.

Voličov informovali o konaní volieb obce, ktoré do každej domácnosti do začiatku februára doručili oznámenie o čase, mieste a spôsobe hlasovania. Voliť sa dá aj mimo trvalého bydliska. Na hlasovanie v ľubovoľnej volebnej miestnosti si treba vopred vybaviť hlasovací preukaz. Osobne či prostredníctvom splnomocnenej osoby si oň môžu občania požiadať do piatka 28. februára.

Hlasovať o budúcom zložení parlamentu môžu aj občania SR s trvalým pobytom v zahraničí a tí občania SR, ktorí budú v čase volieb v zahraničí, a to poštou. O voľbu poštou zo zahraničia pre tieto voľby požiadalo vyše 55-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí.

V Rakúsku zomrela Talianka, lekár nevylúčil nákazu koronavírusom
Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu vyvolal prípad dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Pohotovostný lekár infekciu nevylúčil a vzorky získané výterom boli zaslané na... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | TASR