Škótsko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá bezplatne vydáva ženám výrobky na periódu
26 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Očakávalo sa, že Škótsko sa v utorok stane prvou krajinou na svete, ktorá bude bezplatne vydávať hygienické výrobky všetkým ženám. Škótski poslanci mali prediskutovať zákon o výrobkoch na menštuáciu, ktorý predložila Laboristka MSP Monica Lennon v roku 2017. Očakáva sa, že zákon prvým hlasovaním prejde. Informuje portál euronews.


Odhaduje sa, že náklady budú stáť 24 miliónov GBP (28,7 milióna EUR) ročne. Dočasná vláda Škótska spočiatku vychádzala z právnych predpisov, ale svoju pozíciu zmenila minulý týždeň. „Máme vážne a veľmi skutočné obavy týkajúce sa praktickosti a uskutočniteľnosti návrhu zákona v jeho súčasnej podobe, čo sa odrazilo v správe prvého stupňa Výboru pre miestnu samosprávu,“ povedal v tom čase tajomník spoločenstiev Aileen Campbell.

„Ako signál našej dobrej viery a uznania širokého konsenzu o všeobecných cieľoch politiky však v tomto štádiu podporíme návrh zákona. Potom sa budeme usilovať spolupracovať s ostatnými v skutočnom úsilí dosiahnuť dohodu o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré zmiernili naše obavy a umožnili nám podať spoľahlivé finančné uznesenie, “dodala. Škótsko už bolo prvou krajinou na svete, ktorá ponúka bezplatné hygienické výrobky na školách a univerzitách od roku 2017. V januári 2018 škótska vláda pridelila miestnym orgánom 4 milióny GBP (4 700 000EUR) na poskytovanie bezplatných hygienických výrobkov v knižniciach a strediskách voľného času.

Nová právna úprava by vláde uložila zákonnú povinnosť poskytovať bezplatné hygienické výrobky „každému v Škótsku, ktorý potrebuje používať periodické výrobky“ spolu s radami a inými „verejnoprávnymi orgánmi“, ktoré sú povinné poskytovať hygienické vložky a tampóny. Podľa prieskumu spoločnosti Plan International UK z roku 2017 si jedna z 10 dievčat nemohla dovoliť kúpiť sanitárne výrobky. Prieskum tiež zistil, že 15% dievčat vo veku od 14 do 21 rokov sa snažilo dovoliť si sanitárne oblečenie, 14% muselo požiadať o požičanie si sanitárneho oblečenia od priateľa kvôli problémom s dostupnosťou a 12% muselo kvôli sanitárnemu oblečeniu improvizovať kvôli cenovej dostupnosti.

Začiatkom tohto roka britská vláda zaviedla schému na poskytovanie bezplatných produktov pre všetky vzdelávacie organizácie v Anglicku.