Odborníci pripodobňujú koronavírus záhadnej chorobe X, ktorá má zabiť 80 miliónov ľudí
26 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Odborníci, uznávaní vo svete varujú pred špeciálnou kategóriou infekcie - biologickou hrozbou, ktorá sa nazýva choroba X. Ide o akýsi patogén budúcnosti, má údajne zabiť až 80 miliónov ľudí. Správu zverejnil portál 1pluska.sk.


Obavy mnohých vyslovila nahlas doktorka Marion Koopmans z holandskej univerzity Erazmus, ktorá tiež pracuje ako virologička pre WHO (Svetová zdravotnícka organizácia). Čínsky koronavírus Covid-19 označila za možnú chorobu X, ktorej sa experti už roky obávajú. Ako informovali viaceré svetové denníky, doteraz sa ním nakazilo asi 80-tisíc ľudí a zhruba 3000 vírusu podľahlo.

„Ide o prvú pandemickú výzvu, ktorá spadá do kategórie chôrob X, na ktoré sa musíme v súčasnej civilizovanej spoločnosti pripraviť,“ uviedla Koopmansová.

Zhruba pred polrokom varoval pred niečím podobný aj bývalý vysoko postavený zamestnanec WHO. Tvrdil,  že svetu hrozí pandémia chrípkovej choroby, ktorá môže o život pripraviť až 80 miliónov ľudí. Vtedy tieto správy pôsobili skôr poplašne, no dnes, vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete, vzbudzujú skôr obavy než skepsu, pripomenul portál.

V Rakúsku zomrela Talianka, lekár nevylúčil nákazu koronavírusom
Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu vyvolal prípad dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Pohotovostný lekár infekciu nevylúčil a vzorky získané výterom boli zaslané na... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | TASR