Obyvatelia bojujú s políciou na gréckych ostrovoch kvôli budovaniu nových väzenských táborov pre migrantov
26 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Obyvatelia dvoch gréckych ostrovov sa v utorok stretli s políciou kvôli vybudovaniu nových väzenských táborov pre migrantov. Informuje euronews.


Davy sa pokúsili zabrániť polícii, aby vstúpila na ostrovy Lesbos a Chios, aby prerušili prácu, na stavbe nových táborov na najrušnejšom vstupnom mieste nelegálnej migrácie v Európskej únii. Polícia použila slzný plyn, aby rozptýlila davy, a demonštranti podpálili smetné koše aby blokovali prístup do prístavnej oblasti na Lesbose. Polícia na ostrove Chios tiež používala slzný plyn a bleskové granáty. Najmenej traja ľudia boli ošetreni v nemocnici kvôli dýchacím ťažkostiam spôsobeným rozsiahlym používaním slzného plynu.

Vláda tvrdí, že bude napredovať s plánmi na výstavbu nových zariadení a prisľúbila nahradiť existujúce tábory, kde sa v posledných mesiacoch zhoršili podmienky vzhľadom na preplnenie. Stret medzi políciou a demonštrantmi pokračoval neskôr v ten istý deň v blízkosti oblastí, v ktorých sa budú stavať nové tábory, pretože polícia v uplynulých dňoch ohraničila územie zátarasami proti demonštrantom na obidvoch ostrovoch. "Chápeme, že existuje problém dôvery, ktorý sa vytvoril v predchádzajúcich rokoch," povedal hovorca vlády Stelios Petsas pre štátnu televíziu. "Budú sa však budovať uzavreté zariadenia a vyzývame verejnosť, aby to podporovala."

Petsas tvrdil, že vláda bola tiež nútená konať kvôli zvýšeným obavám z rozširujúceho sa ohniska koronavírusu, pričom argumentovala tým, že v existujúcich preplnených táboroch sa nemôžu vykonávať náležité zdravotné kontroly. Podľa agentúry OSN pre utečencov minulý rok pricestovalo na grécke ostrovy takmer 60 000 migrantov a utečencov, čo je takmer dvojnásobný počet v porovnaní s rokom 2018.

Grécko chce do leta zatvoriť tábory pre migrantov
Tábory by boli nahradené deportačnými centrami, ktoré by fungovali ako uzavreté zariadenia. Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová