Spravodajské služby je podľa niektorých strán potrebné odpolitizovať
25 | 02 | 2020 I

Fungovanie spravodajských služieb na Slovensku je potrebné odpolitizovať a prispôsobiť moderným hrozbám. Konštatujú to vo svojich volebných programoch niektoré politické strany.


Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v tejto súvislosti navrhuje zostaviť komisiu s politickým mandátom, ktorá navrhne kroky na obnovu dôveryhodnosti a efektívnosti spravodajských služieb bez možnosti politickej manipulácie.

„Za dôležitý prvok stability považujeme, aby zákon o spravodajských službách bol predmetom rokovania vlády s opozíciou a podľa možnosti schválený väčšinou parlamentných strán," uvádza sa v programe hnutia. OĽaNO tiež zdôrazňuje, že ak tajné služby zistia korupčné správanie verejných funkcionárov, malo by byť povinné odstúpiť takéto zistenia orgánom činným v trestnom konaní.

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia zdôrazňuje potrebu zvýšenia transparentnosti a zodpovednosti vedenia spravodajských služieb prostredníctvom neverejného, ale aj verejného vypočutia v parlamente. Dôraz by sa pritom mal klásť na nomináciu kandidátov, ktorí majú primerané skúsenosti na prácu v kľúčových bezpečnostných pozíciách.

V trnavskej nemocnici je hospitalizovaná pacientka s podozrením na koronavírus
25 | 02 | 2020 | TASR


„Definujeme misiu spravodajských služieb. Oddelíme aktivity kriminálneho spravodajstva a prenecháme ich policajnému zboru. Zameriame činnosť Vojenského spravodajstva na vojenské spravodajské úlohy a spravodajskú ochranu Ozbrojených síl SR," konštatuje koalícia, ktorá tiež považuje za dôležité zvýšenie aktivity spravodajských služieb v oblasti hybridných hrozieb, dezinformácií či domácich polovojenských jednotiek. „Začneme proaktívnu, verejnú strategickú komunikáciu v týchto oblastiach," uvádza v programe.

Podľa strany Za ľudí je potrebné spravodajské služby odpolitizovať. „Postavenie civilnej a vojenskej spravodajskej služby momentálne neodzrkadľuje aktuálnu potrebu spravodajských služieb. Vytvoríme koordinačný orgán na riadenie oboch služieb, prípadne poradný a kontrolný výbor predsedu vlády, ktorý napomôže odpolitizovanie spravodajských služieb a koordinácii ich vzájomnej činnosti," uvádza sa v programe strany. Dôraz kladie Za ľudí tiež na profesionalizáciu vedenia spravodajských služieb.

„Činnosť a operačné zameranie spravodajských služieb je v súčasnosti v plnej kompetencii riaditeľov služieb, politických nominantov. Spravodajské služby by mali prejsť kompletnou reorganizáciou a personálnymi previerkami vzhľadom na personálne prepojenia pracovníkov medzi všetkými bezpečnostnými zložkami," konštatuje Za ľudí.

Palrlament: Skrátené legislatívne konanie o 13. dôchodku je schválené
Za zrýchlené rokovanie hlasovali poslanci Smer-SD, SNS a ĽSNS. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Hnutie Sme rodina považuje za dôležitú modernizáciu právnych predpisov upravujúcich pôsobnosť Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva, aby v rámci svojich kompetencií dokázali adekvátne získavať a vyhodnocovať spravodajské informácie a adekvátne reagovať na aktuálne bezpečnostné hrozby.

„V oblasti boja proti terorizmu by prioritou spravodajských služieb mala byť ochrana životov a zdravia našich občanov, výmena informácií a aktívna spolupráca s partnermi v rámci NATO, EÚ + Izrael, udržiavanie dobrých vzťahov s Ruskou federáciou, Ukrajinou a arabskými štátmi. Pri riešení problematiky nelegálnej migrácie by Slovenská informačná služba mala poskytovať dôslednú informačnú podporu pre štátne orgány majúce v kompetencii migráciu, previerky žiadateľov o azyl, víza, trvalý pobyt a štátne občianstvo, pripravovať podklady pre strategické rozhodnutia na úrovni vlády SR v oblasti migrácie a monitorovanie migračných trás," zdôrazňuje hnutie.

Politické strany Smer-sociálna demokracia, Kresťanskodemokratické hnutie, Sloboda a Solidarita, Slovenská národná strana a Most-Híd osobitne fungovanie tajných služieb vo svojich programoch nespomínajú.

NAKA obvinila Bašternáka z ďalšieho trestného činu v súvislosti s Bonaparte
Polícia informovala, že v prípade daňovej trestnej činnosti spojenej s výstavbou bytového komplexu Bonaparte padli ďalšie obvinenia. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok