Šéf austrálskej bezpečnostnej agentúry varuje pred neonacistickou hrozbou
25 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Šéf ASIO (Austrálska bezpečnostná spravodajská organizácia) varoval pred „skutočnou hrozbou,“ neonacistami, ktorí predstavujú nebezpečie pre krajinu. Informuje BBC.


Generálny riaditeľ ASIO Mike Burgess povedal, že skupiny pravicových extrémistov sa pravidelne stretávajú, aby pochodovali pod nacistickými vlajkami a zdieľali ich ideológiu. Tvrdí, že hrozba, o ktorej sa úrady dozvedeli zo špionáže je tiež vyššia ako počas studenej vojny. Taktiež prezradil, že v Austrálii bol vysadený zahraničný „agent v utajení“ a vykonával terénnu špionáž medzi neonacistými skupinami už niekoľko rokov. Po dlhšom období, v ktorom utajený agent neinformoval svojich nadriadených, začal pod fyzickým nátlakom podávať informácie manipulátorom z nepriateľských zločineckých skupín, uviedol Burgess.

Vo verejnom prejave na tlačovej konferencii ASIO Burgess uviedol, že neonacistická hrozba je reálna a rastie.„Na predmestiach Austrálie sa pravidelne stretávajú skupiny neonacistov, aby salutovali a pochodovali pod nacistickými vlajkami, kontrolovali zbrane, trénovali v boji a zdieľali svoju nenávistnú ideológiu,“ uviedol. Varoval, že neonacistických skupín je v Austrálii toľko, že sa obáva čoskorého pokusu o prevrat v krajine.

Pred dvoma rokmi austrálske médiá získali fotografiu austrálskeho vojenského vozidla v Afganistane, ktoré jazdilo pod vlajkou svastiky, čiže pod hákovým krížom. Tento incident vtedajší premiér Malcolm Turnbull odsúdil ako „úplne neprijateľný“.

Požiare v Austrálii dopadli oveľa horšie ako akákoľvek predpoveď
„Austrálske požiare dopadli katastrofálnejšie ako akákoľvek simulácia našej meniacej sa klímy.“ Informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Timotej Dudka