Poslanci odmietli Istanbulský dohovor. Počas rozpravy padali tvrdé slová
25 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Za nevyslovenie súhlasu so znením Istanbulského dohovoru hlasovalo 95 poslancov.


Plénum Národnej rady SR dnes 95. hlasmi zahlasovalo za vyslovenie nesúhlasu so znením Istanbulského dohovoru. Na hlasovaní sa zúčastnilo celkovo 107 poslancov pričom proti zahlasovalo 12. prítomných.


Návrh získal najvyššiu podporu z poslaneckých klubov strán Smer (45 hlasov), SNS (15 hlasov), ĽSNS (9 hlasov) a Sme rodina (9 hlasov). Za návrh však hlasovala aj väčšina prítomných z klubu OĽaNO (6 hlasov). Proti bola iba poslankyňa Silvia Shahzad, ktorá svoj nesúhlas s hlasovaním vyjadrila už počas rozpravy.


Konferencia biskupov Slovenska bude počas pôstu posielať záujemcom zamyslenia
Na Popolcovú stredu (26. 2.) sa začne projekt Pôst s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS). Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | TASR

Z poslaneckého klubu Most-Híd za návrh hlasoval poslanec Eduard Adamčík, zvyšok klubu sa hlasovania zdržal. Návrh získal podporu aj v radoch nezaradených poslancov (10 z nich hlasovalo za, dvaja proti), medzi ktorými bol napríklad aj Richard Vašečka, ktorý sa do priebehu rozpravy po celú dobu aktívne zapájal.


V súvislosti so schválením návrhu o nevyslovení súhlasu so znením Istanbulského dohovoru zo strany NR SR treba pripomenúť, že samotné hlasovanie prebehlo aj na podnet prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá chcela poznať stanovisko parlamentu. V konečnom dôsledku je to práve Čaputová, ktorej úlohou je pristúpiť alebo naopak nepristúpiť k ratifikácii Dohovoru. 


High-tech boj s koronavírusom
25 | 02 | 2020 | Mário Martinka

Napriek tomu, že sa s nevyslovením súhlasu zo strany NR SR počítalo, rozpravu o Istanbulskom dohovore sprevádzala od rána vypätá atmosféra. Diskusie sa niesli v duchu vzájomného obviňovania sa poslancov zo zvrhlosti, ale aj z rasizmu.


Zrejme najväčšiu mieru pozornosti si v rozprave vyslúžila poslankyňa Natália Grausová (ĽSNS), ktorá označila poslanca Ondreja Dostála (SaS) za „agenta cudzích, protislovenských mocností“, ktorý má byť platený zahraničnými oligarchami.


V reakcii na Grausovej vystúpenie sa ozval poslanec Peter Osuský (SaS), ktorý poslankyňu prirovnal k nacistickému zakladateľovi a vydavateľovi antisemitských novín Der Stürmer, Juliusovi Streicherovi. „Jej príhovor by sa v jeho novinách vynímal,“ podotkol Osuský.


Penzisti dostanú v novembri trináste dôchodky, parlament návrh schválil
Trinásty dôchodok pre všetkých penzistov nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | SITA

Viacerí poslanci, v súzvuku s Osuským, následne v rozprave označili Grausovej vystúpenie za „zvrhlé, rasistické a zvrátené“. Poslanec Alojz Baránik (SaS) hovoril v súvislosti s Grausovou o neprípustných rasistických výrokoch, ktoré na pôde NR SR podľa neho nemajú čo hľadať.


Kritika sa zniesla aj na hlavu predsedajúceho Bélu Bugára (Most-Híd), ktorý do Grausovej vystúpenia nezasiahol a nezastavil ho. „Ja vždy vypnem mozog pri niektorých poslancoch, lebo nemá význam to počúvať,“ oponoval voči kritike viacerých poslancov Bugár.


Po skončení hlasovania vystúpil s kritickým hlasom na tlačovej konferencii šéf strany Spolu Miroslav Beblavý, ktorá v blížiacich sa voľbách kandiduje v koalícii s Progresívnym Slovenskom. Beblavý hovorí v kontexte nevyslovenia súhlasu so znením Istanbulského dohovoru o „medzinárodnej hanbe“ pričom podľa neho môže Dohovor akákoľvek budúca vláda aj napriek dnešnému rozhodnutiu prijať.


Kandidát strany Za ľudí V. Ledecký kampaňoval za obecné peniaze
Starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký (kandiduje ako č. 5 Za ľudí) po kritike organizácie inzerciu zastavil. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | SITA

Beblavý, spolu so svojou straníckou kolegyňou Simonou Petrík, tvrdí, že priebeh celého hlasovania bol nezákonný pričom si „Smeru a SNS mali od svojich voličov tesne pred voľbami vytĺkať politické body.


Petrík zároveň pripomína, že 29. februára, teda v deň konania parlamentných volieb, si pripomenieme 100. výročie uzákonenia volebného práva žien na našom území. Podľa nej je súčasná situácia o to viac paradoxnejšia.


Po prijatí návrhu zvolala tlačovú konferenciu aj vládna SNS. Podpredseda národniarov Anton Hrnko sa v súvislosti s hlasovaním vyjadril, že „dohovor bol odmietnutý legitímnym spôsobom. Poslanci odmietli to, aby sa deti učili, že nie je dôležité, čo máš v nohaviciach, ale to, ako sa cítiš,“ doplnil Hrnko.