„Neuveriteľná výhra pre prírodu“: Plány na vŕtanie v Great Australian Bight zastavené
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Environmentálni aktivisti oslavujú „neuveriteľnú výhru pre prírodu“ po tom, čo nórska ropná spoločnosť Equinor oznámila, že upúšťa od prieskumov ropy pri Veľlkom austrálskom zálive. Píše euronews.


Zelené skupiny protestovali proti plánovanému vrtu v zátoke pri južnom pobreží Austrálie, oblasti bohatej na biodiverzitu. Obávali sa, že nehody, ako sú ropné škvrny, by mohli ohroziť chov veľrýb, rybárske oblasti a nedotknuté pobrežie.

Equinox je tretí energetický gigant, ktorý sa vzdal plánov na vŕtanie v tejto oblasti po tom, čo spoločnosť BP a Chevron opustili svoje plány v roku 2016 a 2017. Koncom minulého roka rozšíril Národný úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia na mori ťažbu ropy do plánov vŕtania spoločnosti Equinor.

„Equinor sa rozhodol vzdať sa svojich plánov pretože to nie je rentabilné,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ spoločnosti Equinor Australia Jone Stangeland. Zatiaľ čo austrálsky minister zdrojov Keith Pitt toto rozhodnutie označil za „veľké sklamanie“, environmentálne skupiny to oslavujú.



Austrálsky inštitút think tank vyzval austrálsku vládu, aby udelila ochranu svetového dedičstva Great Australian Bight-u.



Veľká zátoka je živnou pôdou pre veľryby a hostí populácie veľkého bieleho žraloka, veľrybých spermií, austrálskeho lachtana, albatrosa, rybárskeho orla a tučniaka.

Austrália vtákopysk môže byť pokraji vyhynutia, varujú vedci
Austrálski vedci upozorňujú v novej štúdii na výrazný úbytok populácií vtákopyska, obojživelného vajcorodého cicavca s charakteristickým zobákom. Varujú, že v prípade pokračovania tohto trendu môže tomuto unikátnemu živočíchovi hroziť vyhynutie,... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR