Najväčšie európske spoločnosti musia minúť dvakrát viac na znižovanie emisií
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Európske spoločnosti vynaložili 124 miliárd EUR na zníženie svojej uhlíkovej stopy v roku 2019 - správa však tvrdí, že je to len polovica toho, čo musia minúť, ak má EÚ dosiahnuť svoj cieľ nulovej hodnoty uhlíka do roku 2050. Informuje euronews.


Organizácia CDP, so sídlom vo Veľkej Británii, ktorá sa špecializuje na podávanie správ o životnom prostredí, vo svojej poslednej správe uviedla, že najväčšie európske spoločnosti v Európe (882 spoločností), ktorých emisie zodpovedajú 75% celkovej hodnoty EÚ, uviedli, že v roku 2019 investovali 12% svojich kapitálových výdavkov do znižovania emisií uhlíka. „Uvádzané investície do nízkouhlíkového kapitálu sú iba polovicou toho, čo je potrebné na to, aby sa európsky podnikový sektor v roku 2050 dostal na nulu. Celkové kapitálové výdavky sa musia zvýšiť z 12 na 25%,“ zdôraznilo CDP.

Investície riadili spoločnosti v odvetviach s vysokou emisiou vrátane materiálov, energie a dopravy, ktoré tvorili 5%, 38% a 50%. Väčšina peňazí, 65 miliárd EUR, sa vynaložila na výskum a vývoj, pričom zvyšných 59 miliárd EUR sa investovalo do nízkouhlíkových elektrických technológií vrátane obnoviteľných zdrojov. Podľa CDP sú potrebné ďalšie investície v odvetví materiálov, ktoré zahŕňajú spoločnosti v cementárskom, chemickom, kovospracujúcom a ťažobnom a oceliarskom priemysle. Tieto predstavujú 38% nahlásených emisií z rozsahu 1 a 2 alebo priame a nepriame emisie, ktoré majú spoločnosti pod kontrolou.

Spojenci tlačia na Trumpa. Musí uznať, že globálne otepľovanie ohrozuje Arktídu
Krajiny Arktickej rady sa musia postaviť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho popretiu zmeny klímy, vyzval The Guardian. Pozícia Spojených štátov totiž ohrozuje obyvateľov, flóru a faunu Arktídy. Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V snahe o zvýšenie investícií do nízkouhlíkových technológií, ktoré ponúkli atraktívnu ekonomiku, CDP argumentovala, že spoločnosti identifikujú „1,22 bilióna EUR nových príležitostí na príjem z nízkouhlíkového tovaru a služieb - viac ako šesťkrát viac ako investície potrebné na ich uskutočnenie“. Európska komisia minulý rok oznámila, že cieľom bloku je stať sa do roku 2050 prvým kontinentom s nulovou hodnotou emisií a predstavila rad opatrení na transformáciu hospodárstva tak aby bolo priaznivejšie pre životné prostredie.

Členské štáty EÚ musia tiež znížiť svoje emisie o 40% v porovnaní s úrovňami v roku 1990 a do roku 2030 zvýšiť podiel obnoviteľnej energie na 32%. Na dosiahnutie tohto cieľa Steven Tebbe, generálny riaditeľ CDP Europe, zdôraznil, že „2020 musí byť našou super dekádou opatrení v oblasti klímy.“ „Vyžaduje si to zásadnú transformáciu nášho obchodného modelu. Investičné rozhodnutia európskych spoločností a ich vlastníkov ukážu či máme šancu byť úspešní - a je potrebné ich zdvojnásobiť,“ dodal.

Antarktída dosiahla rekordnú teplotu 20,75 °C
Antarktída prvýkrát prekročila 20 °C, keď vedci zaznamenali teplotu 20,75 ° C na ostrove pri pobreží kontinentu. Informuje BBC. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka