Hosni Mubarak, bývalý egyptský vládca, zomrel vo veku 91 rokov
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Hosni Mubarak, bývalý egyptský vládca, ktorý bol počas revolúcie v roku 2011 zvrhnutý, zomrel vo veku 91 rokov, informujú euronews a štátne médiá.


Mubarak, ktorý bol egyptským prezidentom tri desaťročia v rokoch 1981 až 2011, strávil asi šesť rokov vo vojenskej nemocnici po revolúcii, ktorá sa začala 25. januára 2011. V marci 2017 bol zbavený viny zo spáchania smrti demonštrantov počas demonštrácií proti jeho vláde. V roku 2012 bol pôvodne odsúdený na doživotie. Mubarak sa po protestoch v Káhire a ďalších mestách v Egypte 11. februára 2011 odstúpil verejnosti pred národom.

Jeho zvrhnutie nakoniec viedlo k prvým demokratickým voľbám, ktoré sa konali v Egypte od nezávislosti, vďaka čomu sa k moci dostalo Moslimské bratstvo - ktoré po desaťročia bolo zakázané a potlačené. Líder moslimského bratstva Mohammed Morsivládol spôsobom ktorý bol rozdeľujúci a chaotický a v roku 2013 vládu zvrhol vládny vojenský šéf Abdel Fattah el-Sisi. Sisi neskôr zvíťazil vo voľbách v Egypte v roku 2014, na ktorých bolo zakázané zúčastňovať sa bratstvu a ďalším protivládnym kandidátom. Mubarak, ktorý sa ujal moci v roku 1981 po atentáte na bývalého prezidenta Anwar Sadata, bol počas súdneho procesu pred rokom 2017 čoraz krehkejší a často sa objavil na súde pripútaný k nemocničnému lôžku. Je potrebné vidieť, ako súčasná vláda reaguje na Mubarakovu smrť. Hoci sa Sisi nakoniec dostal k moci na pozadí revolúcie proti Mubarakovi, jeho autoritársky štýl vlády vyzval na pravidelné porovnávanie s Mubarakovým obdobím.

"Keby Mubarak zomrel v ranom období revolučnej éry, po jeho vypuknutí, pravdepodobne by to bola pomerne pochmúrna záležitosť," uviedol HA Hellyer, vedúci spolupracovník v Royal United Services Institute a Carnegie Endowment for International Peace.

„Ale v roku 2020 bolo revolučné povstanie v oficiálnom národnom príbehu odsunuté do priestoru, ktorý takmer úplne neuznáva, že to bolo povstanie proti Mubarakovmu režimu. Vzhľadom na to že egyptská armádu bola inštitúcia, ktorá nakoniec vytlačila Mubaraka z moci, bude zaujímavé vidieť, ako sa s jeho odchodom bude zaobchádzať oficiálne. “

Egypt oficiálne dosiahol 100 miliónovej populácie. Vláda im zakazuje deti!
Podľa oficiálnej štatistickej agentúry krajiny dosiahol Egypt populáciu 100 miliónov ľudí, čo je dôsledkom výzvy vlády, aby mali občania maximálne 2 deti v rodine. Informuje portál MEE. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka