Čína odsúdila švédskeho vydavateľa na 10 rokov väzenia
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Čínsky súd tiež odňal politické práva vydavateľa švédskych kníh na päť rokov. Nemecká vláda a EÚ odsúdili jeho zatknutie a vyzvali čínske úrady, aby ho prepustili. Informuje DW.


Čínsky súd odsúdil švédskeho občana Gui Minhaha na 10 rokov vo väzení za nezákonné poskytovanie spravodajských informácií v zahraničí. Vyplýva to z utorkového vyhlásenia Medzinárodného ľudového súdu Ningbo. Gui bol jedným z piatich kníhkupcov z Hongkongu, ktorí boli zadržaní za predaj kníh kritických pre politické vedenie Číny. Čínske úrady ho začiatkom roka 2018 zatkli pri cestovaní so švédskymi diplomatmi po pevninskej Číne.

Súd tiež Guiho odsúdil na päť rokov „zbavenia politických práv“, čo znamená, že nemôže viesť štátne podniky ani zastávať pozície v štátnych orgánoch. Gui sa nebude proti rozsudku odvolávať, uviedol súd.

Druhýkrát vo väzení


Gui už strávil dva roky v čínskom väzení po tom, čo zmizol v roku 2015 počas dovolenky v Thajsku. Neskôr sa objavil v Číne, kde sa priznal k účasti na smrteľnej dopravnej nehode a pašovaniu nelegálnych kníh.

Jeho rodina a priaznivci tvrdia, že jeho uväznenie je súčasťou represívnej kampane organizovanej čínskou vládou.

Švédska diplomatická porada s Čínou


Švédsko opakovane požadovalo prepustenie Guiho. V roku 2019 získal prestížnu cenu organizácie slobody prejavu PEN International, čo Čína úplne odsúdila. Európska únia a nemecká vláda sa tiež vyslovili proti jeho zadržaniu. Video vydané Čínou tri týždne po Guiho zmiznutí ukázalo, že sa priznal k protiprávnemu konaniu a obviňuje Švédsko z „senzacionalizácie“ jeho prípadu a „podnecovania“ porušovania zákonov. Guiho priateľ, disidentský básnik Bei Ling, povedal, že priznanie bolo pravdepodobne pod nátlakom.

Súd v utorok vyhlásil, že Guiho čínske občianstvo bolo obnovené v roku 2018. Nie je však jasné, či sa vzdal švédskej štátnej príslušnosti. Čína neuznáva dvojité občianstvo a od cudzincov sa vyžaduje, aby sa vzdali svojej cudzej štátnej príslušnosti, hneď ako získajú čínske občianstvo.

Honkongskí demonštranti dobili muža do bezvedomia (VIDEO)
Cez víkend boli v Hongkongu opäť násilne výtržnosti, ale stal sa jeden šokujúci incident, pri ktorom bol muž stredného veku zbitý do bezvedomia, toto video sa veľmi rýchlo začalo šíriť internetom. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Marek Molnár