Súd rozhodne o obvinení zodpovedných za tragédiu v Prešove
24 | 02 | 2020 I SITA

Okresný súd v Prešove bude v utorok 25. februára na neverejnom zasadnutí rozhodovať o obvinených v súvislosti s vyšetrovaním decembrového výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.


 Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, Krajská prokuratúra v Prešove doručila v nedeľu 23. februára sudcovi pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov svoj návrh na vzatie do väzby dvoch obvinených z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia.

Tých v piatok 21. februára zadržala polícia na vykonanie úkonov trestného konania a obvinila ich z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Ako dodala Petrufová, návrh podala prokuratúra z dôvodu takzvanej útekovej a kolúznej väzby.

Pri útekovej väzbe ide o obavu, že obvinený ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu, alebo ak mu hrozí vysoký trest. Pri kolúznej väzbe je obava, že by obvinený mohol ovplyvňovať svedkov, znalcov, prípadne spoluobvinených alebo inak mariť skutočnosti závažné pre trestné stíhanie. Začiatok neverejného výsluchu je podľa Petrufovej naplánovaný na 14:30 hod.

V minulom roku zaznamenali policajti 76 vrážd, 58 z nich objasnili
Medzi objasnené úkladné vraždy v minulom roku patria aj vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára alebo exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | SITA


Súd bude rozhodovať aj v trestnej veci vedenej v prípravnom konaní Okresným súdom v Prešove vo vzťahu k ďalším trom obvineným v tomto prípade, ktorí sú od decembra minulého roka v takzvanej kolúznej väzbe. „Krajskou prokuratúrou Prešov bola doručená okresnému súdu žiadosť obhajcu troch obvinených o ich prepustenie z väzby a zároveň návrh prokuratúry na rozšírenie dôvodov väzby u všetkých troch obvinených o takzvanú útekovú väzbu,“ dodala Petrufová.

Okresný súd v Prešove rozhodol o väzbe pre troch obvinených na neverejnom zasadnutí v pondelok 9. decembra. Sudca okresného súdu vtedy zamietol návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Prešov na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby. Rozhodnutie okresného súdu po odvolaniach potvrdil 30. decembra Krajský súd v Prešove.

Ako v piatok 21. februára uviedla polícia, v súčasnosti je vedené trestné konanie v súvislosti s vyšetrovaním obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu voči piatim obvineným. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie.

Výbuch plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici 7 v Prešove z piatka 6. decembra 2019 má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná.

Liberálna chobotnica (Peter Oremus)
(autor je aktívny politik) Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Oremus