Študentská rada vysokých škôl vyzvala študentov k účasti na voľbách
24 | 02 | 2020 I TASR

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) s viac ako 70 študentskými organizáciami, spolkami, reprezentáciami a študentskými časťami akademických senátov vyzvala študentov k účasti na blížiacich sa parlamentných voľbách. Podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Ema Petriková uviedla, že ŠRVŠ v spoločnej výzve apeluje na študentov a všetkých ľudí, aby prišli voliť.


"Politické subjekty, ktoré nerešpektujú akademické slobody, spochybňujú hodnotu vzdelávania a výskumu, a nie sú ochotné viesť dialóg, nepredstavujú pre nás riešenie našich problémov," uviedla Petriková. Mladí voliči dlhodobo patria medzi najmenej zastúpené skupiny pri voľbách. ŠRVŠ pripomenula, že je to práve ich budúcnosť, o ktorej sa vo voľbách rozhoduje.

"To, ktorým smerom sa Slovensko vydá, nám napriek zdaniu nie je ľahostajné, a preto pozorne sledujeme, aké kroky navrhujú jednotlivé strany v oblasti vzdelávania a vedy, keďže tieto považujeme za kľúčové pre úspech a ďalší rozvoj Slovenska," uvádza sa vo výzve ŠRVŠ. Ako dodala, očakáva, že nová vláda bude v tomto duchu vytvárať na Slovensku prostredie, v ktorom budú chcieť zostať žiť, študovať, pracovať a rozvíjať krajinu.

Prvý duel s poslancom Ficom: Krajniak vytiahol čísla, expremiér opakoval, že ich iba kriminalizujú
Robert Fico vyšiel z ulity. Klesajúce preferencie Smeru-SD nakopli aj samotného šéfa strany. Expremiér po dlhých rokoch súhlasil s účasťou v televíznej debate. V predvolebnom dueli sa mu postavil Milan Krajniak zo Sme rodina. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Bachan


ŠRVŠ tvrdí, že štát by za žiadnych okolností nemal zasahovať do akademických slobôd jednotlivých vzdelávacích a vedeckých inštitúcií. Všetci študenti by mali mať možnosť získať vzdelanie v programe podľa ich slobodného rozhodnutia.

"Na to, aby sa zlepšovalo naše školstvo a veda, bude potrebný celospoločenský dialóg, ktorý bude možný len vtedy, keď všetky strany budú pripravené počúvať a hľadať kompromisy pre dobro celej spoločnosti," uvádza sa vo výzve ŠRVŠ. Podľa nej je ťažké si predstaviť, že niekto bez jasnej stratégie, plánu a programu bude schopný posunúť školstvo dopredu. "O to viac, ak ide o politické subjekty, ktoré nerešpektujú akademické slobody, spochybňujú hodnotu vzdelávania a výskumu, a nie sú ochotné viesť dialóg," dodala ŠRVŠ.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

V nemocnici už skončil aj Boris Kollár
Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je na infúziách. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Haluza