Masívnu piesočnú búrku, ktorá pohltila Kanárske ostrovy je vidieť až z vesmíru
24 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Obrovská piesočná búrka zo Sahary zatienila španielske Kanárske ostrovy, čím narušila cestovné plány pre turistov.


BBC uvádza, že španielska letecká agentúra Aena v nedeľu zrušila, pozastavila alebo presmerovala všetky lety na ostrovy a z ostrovov s odvolaním sa na slabú viditeľnosť. V noci však Aena uviedla, že operácie sa obnovili na všetkých letiskách okrem Tenerife South. V sobotu vydala regionálna vláda výstrahu, v ktorej obyvateľom odporúčajú, aby zostali v interiéri, zatvorili okná a vyhli sa cestovaniu.

Španielska národná meteorologická služba uviedla, že vietor s rýchlosťou až 120 km/h by mohol na Kanárskych ostrovoch trvať až do pondelka. Masívna búrka zatienila ostrovy hustým oblakom piesku zo saharskej púšte, ktorá je od ostrovov vzdialená asi 500 km cez Atlantický oceán. Piesočná búrka je taká masívna, že je viditeľná z vesmíru. Satelitné snímky ukazujú, že pohlcujú ostrovy pri pobreží severozápadnej Afriky.



Úsilie zamerané na boj proti lesným požiarom v Tasarte na Gran Canaria bolo tiež brzdené vetrom. Španielsky minister dopravy José Luis Ábalos poďakoval susedným krajinám za ich „solidaritu“. Kanárske ostrovy, medzi ktoré patria Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote a La Palma, sú obľúbené medzi európskymi turistami pri hľadaní zimného slnka.

Hasiči bojujú proti požiarom na Kanárskych ostrovoch, najmä na ostrove Tenerife, kde v posledných dňoch stúpli teploty nad 30 °C. Na juhozápade ostrova Gran Canaria, neďaleko dediny Tasarte, plamene spálili okolo 300 hektárov pôdy, čo viedlo k evakuácii 500 ľudí. Na susednom ostrove Tenerife bolo z bezpečnostných dôvodov evakuovaných približne 1 000 miestnych obyvateľov a turistov.

Pedro Marin, vedúci miestnej samosprávy Tenerife, označil rozsah požiarov za „úplne nezvyčajnú situáciu“.

Donald Trump v Indii: Americký prezident chce zlepšiť vzťahy s indickou vládou
Amerického prezidenta Donalda Trumpa privítali „s otvorenou náručou“ tesne po tom, ako pristál v indickom štáte Gudžarát na svojej prvej oficiálnej návšteve. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Timotej Dudka