Víťaz z Nevady Bernie Sanders: „Američania sú chorí a unavení z prezidenta, ktorý stále klame!“
23 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Bernie Sanders potvrdil svoje postavenie demokratického priekopníka, ktorý sa pravdebodobne postaví Donaldovi Trumpovi v novembrových prezidentských voľbách. Informuje BBC.


Prvé výsledky naznačujú, že je na ceste k veľkému víťazstvu. Predpokladá sa, že senátor Bernie Sanders jednoznačne zvíťazí v Nevade v straníckom súboji demokratov o nomináciu na kandidatúru v prezidentských voľbách 2020. Prvé výsledky tiež naznačujú, že bývalý viceprezident Joe Biden dopadol v Nevade lepšie ako v ostatných dvoch štátoch, v ktorých sa doteraz hlasovalo. V Iowe a v New Hampshire nemal veľmi uspokojivé výsledky.

Po konečnom sčítaní výsledkov z Nevady sa začne štvormesačný proces, v ktorom sa kandidáti budú snažiť presvedčiť voličov, prečo sú najlepším kandidátom na novembrové súperenie so súčasným prezidentom Trumpom. Doposiaľ bolo v Nevade započítaných 50% hlasovacích lístkov. Sanders, ľavicový senátor Vermontu má 47% hlasov, čiže sa umiestňuje pred Bidena, ktorý má zatiaľ 19%. Ďaľej Pete Buttigieg, ktorý má 15% a Elizabeth Warren s desiatimi percentami.

Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Kandidátom, ktorí získajú viac ako 15% hlasov, pôjde o presvedčenie ľudí do júla, aby podporili svojho demokratického kandidáta. Pred sobotou mal Sanders 21 delegátov z 1 990 potrebných na to, aby sa stal nominovaným. Víťazstvo v Nevade ho prinesie o ďalší malý krok bližšie k novembrovým voľbám prezidenta Spojených štátov.

Posledné sčítanie v Iowe brzdili technické závady, keď sa výsledky mali počítať pomocou novej aplikácie. Aj keď sa táto aplikácia v Nevade nepoužíva, existujú správy o dobrovoľníkoch, ktorí sa snažia pripojiť k telefónnemu číslu použitému na zaznamenávanie výsledkov. Organizátori tvrdia, že výsledky budú sčítane čoskoro.

V sobotňajšom víťaznom príhovore v Texase ocenil Sanders svoj podporovateľský tím „viacgeneračnej rasovej koalície“ a zaútočil na Trumpa. „Američania sú chorí a unavení z prezidenta, ktorý stále klame,“ povedal. Trump zareagoval na Twitteri, kde nazval Sendersa „šialený Bernie,“ zároveň však ocenil jeho predčasnú výhru v Nevade.

Matka v Amerike zatknutá v bizarnom prípade nezvestných detí
Americká matka, ktorej dve malé deti sú už mesiace nezvestné, bola na Havaji zatknutá v dôsledku komplikovanej pátracej operácie v USA. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka