Rasizmus voči Aziatom sa šíri rýchlejšie ako koronavírus
23 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

V niektorých oblastiach mimo Ázie sa rýchlejšie ako samotný Covid-19 šíri strach z infekcie, ktorý spôsobuje neznášanlivosť voči čínskemu etniku. Rôzne formy diskriminácie zaznamenali v Amerike, Británii, Kanade, Austrálii i európskych krajinách, dokonca aj v Afrike.


V New Yorku muž fyzicky napadol ženu s rúškou na tvári. Ďalší muž v metre Los Angeles vyhlasoval, že Číňania sú špinaví a „každá choroba pochádza z Číny“. V Británii ľudia s ázijskými črtami zažívajú napríklad to, že sa ich ostatní štítia a odsadajú si od nich vo verejnej doprave. Matky zakazujú svojim deťom hrať sa s rovesníkmi čínskeho pôvodu. Bežnými sa stávajú tabule a oznámenia s upozornením, že vstup je pre ľudí z Číny zakázaný. Dôvod – koronavírus.

Ale to nie je všetko. Andrew Zhou, čínsky Kanaďan sa stal vo Vancouveri terčom posmechu na školskom ihrisku. V Holandsku sa čínsky študent univerzity zveril na Facebooku, že v internátnom výťahu bol nasprejovaný nápis „Zomrite, Číňania“. V Japonsku sa stal na Twitteri populárny hashtag (symbol pre zdieľanie)„Číňania nechoďte do Japonska“. Rhea Liang, lekárka v Austrálii uviedla skúsenosť, že jej pacientka kvôli etnickej príslušnosti odmietla podať ruku.

Nevedomosť a dezinformácie o novom koronavíruse vedú k tzv. sinofóbii, čo je strach zo všetkého čínskeho a ku xenofóbnym až rasistickým útokom voči komukoľvek, kto na pohľad vyzerá ako Aziat. Bolesť týchto ľudí sa, podľa americkej profesorky sociológie Rosalind Chou, pohybuje od fyzickej cez ústnu až po finančnú.

Od nadávok po fyzický útok

Potvrdzuje to aj Tanny Jirapraprasuke, ktorá sa narodila a vyrástla v Los Angeles: „My, naša komunita, čelíme útokom.“ Sama zažila nepríjemnú diskrimináciu a to ani nie je Číňanka. Počas cesty metrom jeden z rozčúlených mužov, ktorý sa rozhorčoval, že všetky choroby pochádzajú z Číny, poukazoval na Jiraprapasuke. Dotknutá žena, ktorá je v skutočnosti thajská Američanka, si časť jeho „prejavu“ prekladaného nadávkami nahrala na mobilný telefón. Cítila sa zahnaná do kúta a vystrašená. Nikto sa jej nezastal. Záznam sa stal čoskoro virálnym. Mnoho ľudí začalo používať globálny hashtag „Nie som vírus“ v rôznych jazykoch.

Video jedného z cestujúcich, ktorý zachytáva verbálne útočiaceho muža a Tanny Jirapraprasuke:



Príspevok v súvislosti s neznášanlivosťou pred niekoľkými dňami zverejnil aj UNICEF. Na Twitteri uvádza, že „vypuknutie epidémie koronavírusu neospravedlňuje rasovú diskrimináciu“. Organizácia zároveň nabáda k láskavosti a aby sme „zostali ľudskí“.

Útoku v súvislosti s koronavírusom čelila aj ďalšia žena. Dokonca fyzickému. Keďže mala na tvári rúšku a pôsobila ázijsky, jeden muž jej v newyorskom metre nadával. Následne chcela uniknúť, ale muž ju začal biť. Okoloidúca nahrala situáciu na mobil. Útok považuje za „desivú“ skúsenosť. Rasové napätie sa podľa svedkyne incidentu skutočne stupňuje, mali by sme preto konať.

Video zachytávajúce fyzické napadnutie ženy s rúškou v New Yorku:



V Británii hodili kameň do čínskeho študenta

S obavami žijú aj etnickí Číňania v Spojenom kráľovstve. Polícia tu vyšetruje viacero rasistických prípadov, ktorých spúšťačom bol práve koronavírus. Medzi členmi čínskej komunity rastie strach, že ak budú nosiť rúšku, budú na nich skôr útočiť.

Obeťou násilia sa stali čínski študenti v Southhamptone. Jeden z útočníkov hodil do nich kameň so slovami, aby sa vrátili do svojej „zas..... krajiny“. Ďalšia študentka bola hanlivo označená, pretože mala na sebe rúšku. Krik musel znášať aj pracovník v čínskej reštaurácii a jeden cestujúci bol vykázaný šoférom z autobusu, lebo mal na tvári masku.

Podľa predsedu Čínskej asociácie v Southamptone Michaela Ng, nepriateľstvo voči čínskej komunite je na najhoršej úrovni za posledných 24 rokov, kedy prišiel do Británie. „Je to dosť desivé, že kým kráčate ako študent, tak ľudia na vás kričia, hádžu do vás kamene a vy ste v tom sami,“ uviedol ďalej.

Južná Kórea vyhlásila najvyšší stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom
Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | TASR


Nebezpečný trend už aj v Afrike

Neveselá je tiež situácia etnických Číňanov v Afrike. V čínskej štvrti Johannesburgu sú stovky obchodov takmer prázdne. Chýbajú zákazníci. Ľudia sa boja. Jeden z obyvateľov čínskeho pôvodu, ktorého rodina tu žije už štyri generácie, opísal pre DW nebezpečný trend. „Koronavírus vyvoláva rasizmus. Obzvlášť bolestné to bolo pre jedno z mojich detí“, uviedol. Jeho 7-ročná dcéra za ním prišla, že ostatné deti vedeli o koronavíruse a hovorili, že vznikol preto, že Číňania jedia psov a mačky. Dievčatko to dosť rozrušilo a snažilo sa im vysvetliť, že žiadne takéto zvieratá nejedia.

Ak ste Číňan, máte vstup zakázaný

S vylúčením zo spoločnosti ako ďalšej forme diskriminácie sa napríklad stretli Kao Lor a jeho strýko Lee Lor, keď si chceli objednať izbu v hoteli. Zamestnanec recepcie ich začal kontrolovať. Uviedol že, „ak ste z Číny, musím to vedieť“. Na otázku prečo, odpovedal, že je to kvôli koronavírusu. Podľa neho ktokoľvek z Číny musí ísť do karantény na dva týždne. V skutočnosti sa to týka len občanov USA, ktorí sa vrátili z čínskej provincie Chu-pej. Manažment zariadenia sa od takéhoto postupu neskôr dištancoval a ospravedlnil sa.

Asi najväčšiu stratu však v spojitosti s koronavírusom utrpeli čínske reštaurácie. Ich príjmy boli v poslednom období zdecimované. „Normálne by sme mali asi 100 stolov za deň, ale teraz je to len 20 až 30,“ uviedol David Zheng, zamestnanec luxusnej reštaurácie v čínskej štvrti v New Yorku. Rose Wu, majiteľka podniku, ktorý funguje už 19 rokov, tvrdí, že utrpeli 70 až 80-percentnú stratu.

Taliansko sa stáva európskym hniezdom pre koronavírus. Boli potvrdené 2 obete a 79 infikovaných
Počet potvrdených infikovaných koronavírusom Covid-19 stúpol v Taliansku na 79, čo núti úrady zaviesť prísnejšie opatrenia a karantény v severných oblastiach Lombardsko a Veneta. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Čo robiť, ak ste svedkom útoku?

Rozhodnutie, či konať a ako konať je vecou osobnej voľby. Lucy Duncanová, ktorá vedie školenia o intervencii okoloidúcich svedkov, nechce nikomu tvrdiť, že to nemôže byť riskantné. „Ale nemyslím si, že zostať ticho niečo zlepší,“ dodáva.

Ak sa však rozhodnete konať, odborníci ponúkajú niekoľko tipov, ako zostať v bezpečí:

  • rozhliadnite sa, koľko ľudí je v okolí

  • skúste s niekým ďalším nadviazať očný kontakt, aby ste zistili, či máte spojenca

  • udržiavajte bezpečnú vzdialenosť

  • môžete skúsiť situáciu zaznamenať, ak máte pocit, že je to aj pre obeť v poriadku

  • keď hrozba pominie, presvedčte sa, či môžete obeti nejako pomôcť


Podľa bývalého policajného šéfa Andrewa J. Scotta, vždy je dôležité zvážiť prípadné riziko. To sa zvyšuje, ak má útočník fyzickú prevahu alebo je ozbrojený. Takisto je vhodné zvážiť možnosť únikovej cesty.

Ak nie je možné konať inak, je podľa Duncanovej dobré dať páchateľovi aspoň najavo, že obťažovanie ani útoky nebudú tolerované. „Nebezpečenstvo spočíva v tom, že ak sa jeden za druhého neozveme, počet napadnutých ľudí bude stúpať“, uviedla ďalej Duncanová. Zároveň upozorňuje, že ak nikto nezasiahne, tento druh násilia a ďalších podobných prípadov sa môže normalizovať.

Príspevok Jia Liang Sun-Wanga, žijúceho v Španielsku, ktorým bojuje proti diskriminácii - „Nie som vírus“:



Dedinčania na Ukrajine zahádzali kameňmi ľudí evakuovaných z Číny
Ukrajincov evakuovaných z Číny chceli úrady umiestniť do sanatória v centrálnej časti Ukrajiny. Stretli sa však s násilným odporom miestnych obyvateľov. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA/AP