Pápež varoval pred nespravodlivými mierovými plánmi pre Blízky východ
23 | 02 | 2020 I SITA

Pápež František v nedeľu varoval pred "nespravodlivými" plánmi zameranými na ukončenie konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.


Vyjadril sa tak v príhovore počas návštevy prístavného mesta Bari, v ktorom sa zaoberal otázkou mieru v krajinách obklopujúcich Stredozemné more vrátane Blízkeho východu a severnej Afriky. Pápež upozornil, že konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi nie je stále vyriešený a "hrozba nespravodlivých riešení je predzvesťou nových kríz". Konkrétne návrhy ale nemenoval, píše agentúra AP.

V januári americký prezident Donald Trump predstavil mierový plán pre Blízky východ. Plán zahŕňa vytvorenie palestínskeho štátu a pripojenie židovských osád na Západnom brehu k Izraelu. Palestínčania by podľa neho mali svoje hlavné mesto na okraji Jeruzalema, ale len po splnení prísnych podmienok.

Vrah na hliadke: čínska robotická loď
23 | 02 | 2020 | Mário Martinka


Pápež v tom istom príhovore tiež skritizoval populistickú politiku. "Desí ma, keď počujem prejavy niektorých lídrov nových foriem populizmu," vyhlásil. Zároveň tiež vyjadril nespokojnosť nad tým, že vlny utečencov unikajúcich pred konfliktmi, následky klimatických zmien a iné nešťastné situácie sú "vykresľované ako invázia".

Pápež v Bari predsedá ukončeniu konferencie o mieri v oblasti Stredozemného mora. V pápežskej Bazilike svätého Mikuláša, kde František rečnil, boli medzi duchovnými prítomní aj cirkevní predstavitelia z Balkánu, Jeruzalema a Alžírska.