HROZBA: V severnom Taliansku je údajne nakazených viac ako päťdesiat tisíc ľudí
23 | 02 | 2020 I Imrich Kovačič

Vojaci talianskych ozbrojených síl kontrolujú cesty vedúce z inkriminovaných severotalianskych obcí a v dotknutej oblasti bola úplne zastavená železničná a miestna verejna doprava.


Pripravené sú aj kasárne, do ktorých môžu byť nakazení jedinci presenutí, aby ich izolovali v karanténe v snahe zastaviť ďalšie šírenie infekcie. Správu priniesol maďarský portál bumm.sk, odvolávajúc sa na agentúru MTI.

Vojaci z talianskych ozbrojených síl monitorujú cesty vedúce zo severotalianskych obcí, ktoré boli vystavené nákaze. Zastavená bola kompletne aj ccelá železničná a miestna verejná doprava.

V noci predseda vlády Giuseppe Conte prijal mimoriadne legislatívne opatrenia na zastavenie šírenia nákazy z oblasti, ktorá bola označená ako centrum šírenia nákazy koronavírusom. V noci zo soboty na nedeľu dorazili talianské ozbrojené sily do oblasti a zablokovali cesty vedúce do určeného územia. Nikto nemôže opustiť oblasť alebo do nej vstúpiť. Na mieste sú už aj lekári.

Aby sa zabránilo šíreniu nákazy z oblasti, vláda v Ríme nariadila mobilizovať národnú bezpečnosť v týchto oblastiach, čím sa snaží po dobu minimálne dvoch týždňov dosiahnuť obmedzenia pohybu osôb, ktoré tam bývajú. Doteraz bolo takéto opatrenie nariadené iba v prípade teroristickej hrozby v Taliansku.  

Prvá európska obeť koronavírusu je z Talianska
V Taliansku zomrel 78-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Ide o prvú európsku obeť, pričom Taliansko reagovalo uzavretím verejných priestorov v desiatich mestách. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Karanténa, ktorá je prísnym obmedzením pohybu, postihuje obyvateľov 11 obcí v severozápadnej provincii Lombardsko, neďaleko Milána, v meste Lodi a v severovýchodnej provincii Veneto, Vo 'Euganeo, v oblasti Padova. Za posledné dva dni sa počet ľudí nakazených v týchto dvoch oblastiach zvýšil z hodiny na hodinu.

Opatrenie sa dotkne približne 3 500 ľudí v Benátsku a takmer 47 000 v Lombardii. V postihnutých oblastiach bola pozastavená aj výroba vo fabrikách a zatvárajú sa aj iné spoločnosti, továrne, úrady, vzdelávacie inštitúcie, obchody, kostoly či múzeá. Do oblasti nepremávajú žiadne vlaky a zastavená je aj mestská hromadná doprava. Obyvatelia boli požiadaní, aby nevychádzali zo svojich domovov a ani sa navzájom nenavštevovali.

Príslušné obce sú zásobované potravinami a liekmi prostredníctvom tzv. Sterilných chodieb. Ulice sú kontrolované políciou a vojakmi. Predseda vlády vyzval na spoluprácu a trpezlivosť všetkých, ktorí čelia tejto nákaze. Každý, kto poruší normy a opustí uzamknuté oblasti, hrozí pokuta viac ako 200 EUR, prípadne väzenie až na tri mesiace.

Taliansky denník Il Giornale uvádza, že aktivovaných je až 19 kasární ozbrojených síl, pre prípad zadržania osôb nakazenýc koronavírusom. V pohotovosti je celkovo až dvetisíc vojakov.

Taliansko sa stáva európskym hniezdom pre koronavírus. Boli potvrdené 2 obete a 79 infikovaných
Počet potvrdených infikovaných koronavírusom Covid-19 stúpol v Taliansku na 79, čo núti úrady zaviesť prísnejšie opatrenia a karantény v severných oblastiach Lombardsko a Veneta. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Marek Molnár