Danko sa hrá na Matoviča, organizuje anketu
23 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Možno raz niekto príde s návrhom, aby sme prostredníctvom internetového hlasovania zrušili nejakú politickú stranu.


Slovenská národná strana (SNS) spustila na sociálnej sieti anketu o tom, či sú ľudia za zrušenie diaľničných známok. Šéf národniarov Andrej Danko tak naskočil na vlnu politického mága Igora Matoviča, ktorý už dávnejšie spustil internetové hlasovanie o viacerých otázkach, ktoré majú predstavovať priority budúcej vlády.

Ukazuje sa tak nemohúcnosť SNS, ktorá podľa prieskumov verejnej mienky nenachádza medzi voličmi širšiu podporu pre svoj program a otázku diaľničných známok pretlačila do aktuálneho rokovania parlamentu v nádeji na možné zdvihnutie preferencií.



Keďže však ide o zrušenie poplatkov, na základe ktorých napríklad funguje infraštruktúra (aj keď mizerne), otázka je, kam takýto trend pôjde ďalej. Navrhne niekto hlasovanie o zrušení zdravotného a sociálneho poistenia, alebo nebodaj daní?

Našťastie Ústava SR hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Aj keď, aj Ústava sa dá zmeniť, stačí dosť hlasov v parlamente... Potom budeme môcť priamym hlasovaním rozhodnúť o čomkoľvek a sen zástancov priamej demokracie bude naplnený do bodky.

Tak ďaleko však zatiaľ nezašiel ani Andrej Danko, ani spomínaný Matovič, ktorý však chce práve istou formou ľudového hlasovania (zatiaľ na internete) nechať ľudí rozhodnúť o prioritách, na základe ktorých by sa mal následne tvoriť vládny program.

Skúsenosť s Matovičovým účtovníctvom by mohla byť dostatočnou výstrahou pred ním
Matovič na čele vlády. Vtip? Nie. Predvolebný boj naznačuje, že to, čo mnohým pripadá až absurdné, začína dostávať reálne kontúry. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Pritom kým v počiatku vyzeral tento nápad uletene a ostatní politici prskali na všetky strany, teraz to vďaka extrémne vysokým predvolebným preferenciám OĽaNO vyzerá, že práve táto anketa bude jedným z kľúčových ukazovateľov a jej výsledkami sa budú musieť riadiť aj tí, ktorí budú chcieť s matovičovcami ťahať partiu, ak by zostavoval vládu.

Preto sa pri ankete oplatí troch pristaviť. Momentálne má 11 otázok a jej predmetom sú napríklad bezplatná doprava vo vlakoch, pomerne drsné ustanovenia ohľadom platenia faktúr, hmotná zodpovednosť politikov a viacero otázok týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti. Práve otázku týkajúcu sa napríklad zabezpečenia operácie pacientovi s podozrením na nádorové ochorenie do 14 dní už intenzívne kritizovali aj odborníci.



Ďalej je potrebné povedať, že otázky sú stavané mimoriadne sugetívne tak, aby v podstate zabezpečili želanú odpoveď, čo zatiaľ jasne naznačujú aj priebežné výsledky hlasovania na stránke. Bonusom tejto ankety, o ktorom sa ale zatiaľ veľa nehovorí je, že jej forma porušuje zákon.

Ak chcete odpovedať, musíte totiž nechať svoj mail a telefónne číslo, pričom zvolený spôsob odporuje pravidlám ochrany osobných údajov, ktoré sú známe pod skratkou GDPR.

Nuž, ak budeme tvoriť vládny program za pomoci porušovania zákona, ktovie, čoho sa ešte dočkáme. Možno raz niekto príde s návrhom, aby sme prostredníctvom internetového hlasovania zrušili nejakú politickú stranu. Možno by to ale nebolo na škodu...

ODHALENIE: Matovičov marketing a vplyv ESETu
Za enormný nárast popularity môže líder hnutia OĽaNO ďakovať aj majiteľom ESETu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Peter Bachan