Berlín zmrazil výšku nájomného na najbližších päť rokov
23 | 02 | 2020 I SITA/AP

Iba menšina obyvateľov Berlína vlastní svoje domy alebo byty a rovnako ako vo zvyšku krajiny väčšina ľudí si byty tradične prenajíma.


Nemecké hlavné mesto Berlín zmrazilo výšku nájomného pre 1,5 milióna bytov na obdobie najbližších piatich rokov s účinnosťou od nedele. Cieľom kontroverzného kroku je dostať pod kontrolu rastúce náklady, ktoré mnohých obyvateľov Berlína donútili k vysťahovaniu sa z mesta.

"Je správne, že Berlín sa pokúša zastaviť špirálovitý rast nákladov na nájomné," povedal Ulrich Ropertz, šéf Nemeckého združenia nájomníkov, pre agentúru DPA. Iba menšina obyvateľov Berlína vlastní svoje domy alebo byty a rovnako ako vo zvyšku krajiny väčšina ľudí si byty tradične prenajíma.

Voliť budú môcť bosovia podsvetia i na doživotie odsúdení vrahovia
Na rozdiel od parlamentných volieb v roku 2016 budú môcť vo februárových voľbách do NR SR voliť i osoby odsúdené za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | TASR


Cieľom zmrazenie nájomného je v prípade bytov, ktoré boli postavené pred rokom 2014, zachovať jeho výšku na terajšej úrovni počas najbližších piatich rokov. Kritici tohto kroku poukazujú na to, že zmrazenie nájomného nedovolí majiteľom bytov investovať do ich renovácií.

Oponenti kontroverzného zákona ho napadli na súde a niektorí odborníci upozorňujú nájomníkov, aby všetky peniaze, ktoré teraz môžu ušetriť na nájomnom, odložili bokom pre prípad, že súd nakoniec zmrazenie nájomného zruší.