Sme znechutení z podvodov a korupcie, odkazujú biskupi
22 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Na nedeľných omšiach bude v katolíckych kostoloch rezonovať výzva smerovaná k blížiacim sa parlamentným voľbám.


Ako zdôrazňuje portál postoj.sk, v priebehu nedeľných omší by kňazi mali čítať príhovor katolíckych biskupov vyzývajúci veriacich, aby sa zúčastnili blížiacich sa parlamentných volieb. Zároveň by však nemalo ísť o pastiersky list, ale iba o kratšie vyjadrenie.


Pastiersky list sa pred blížiacimi sa voľbami v katolíckych kostoloch čítal naposledy v roku 2010. Znamená to, že bezprostredne pred poslednými voľbami do NRSR v roku 2016 z kazateľníc kostolov nezaznelo žiadne posolstvo. 


Vo vyhlásení katolíckych biskupov, ktoré by malo byť v nedeľu prečítané v rámci záverečných oznamov, je tiež vyjadrené znechutenie „z materiálnej, aj morálnej“ korupcie. Biskupi v ozname veriacich vyzývajú, aby neustúpili pred nepoctivosťou „ani novými ideológiami“.


Bojovníci z OĽaNO možno nie sú až tak čístí ako tvrdia
Dohadzujú si matovičovci miesta? Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Gabriel Matta

K blížiacim sa voľbám sa chystajú vyjadriť aj napriek tomu, že Cirkev do kampane priamo nevstupuje a ani nedáva odporúčania k voľbe konkrétnych strán.  Veriacich však vyzývajú, aby sa pri svojom rozhodovaní oboznámili s programom jednotlivých strán. „Politické ciele strán vždy konfrontujme s hodnotami evanjelia,“ dodávajú vo výzve biskupi.


Predvolebné vyhlásenie svojim veriacim dala, na čele s novým vedením pod taktovkou generálneho biskupa ECAV Ivana Eľka, už pred časom aj evanjelická cirkev na Slovensku (ECAV).


Vedenie ECAV v tomto kontexte vyzýva, aby veriaci nenechali prepadnúť svoj hlas a aby prejavili „zodpovednosť a názor, s plným zmyslom pre realitu života. Voľme kandidátov, ktorí sú múdri, kultivovaní a čestní,“ upresňuje vedenie evanjelikov.


Vo vyhlásení veriacim pripomenulo, že majú počítať so spoločenským napätím, ktoré sa pred voľbami stupňuje. Z tohto dôvodu, uvedomujúc si pluralitu politických postojov a názorov, vyzývajú veriacich vedeniu slušnej diskusie o politických témach.


Beblavý a spol. na schôdzi dokázali, že im nejde o ľudí
„Tortoví opozičníci“, ako ich nazval premiér Pellegrini, nerešpektujú rokovací poriadok. Ako od nich môžeme chcieť dodržiavanie iných pravidiel? Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza