Neuveríte, aké pozície lákali Slovákov v Česku
22 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Prácu v Česku vyhľadávalo stále viac našincov. České ministerstvo práce nedávno informovalo, že počet pracujúcich Slovákov tam prvýkrát prekonal hranicu 200-tisíc, informoval portál dnes24.sk.


Slovákov u našich českých susedov láka, že môžu pracovať bez jazykovej bariéry, no často je za tým aj vidina vyšších platov. A pritom mali v roku 2019 najväčší záujem najmä o pozície v obchode. Okrem obchodných manažérov a zástupcov išlo ešte o pozície vodičov a baličov.

Podobná situácia je aj v susednom Rakúsku. „Keď sa pozrieme na najobľúbenejšie ponuky práce, môžeme vidieť, že ide skôr o pozície s nižšou kvalifikáciou. Slováci tu reagovali najviac na inzeráty, ktoré ponúkali miesta vodičov, robotníkov či pomocných pracovníkov,“ uviedla Nikola Richterová z pracovného portálu Profesia.

Ich analýza však najnovšie ukazuje, že záujem Slovákov o prácu u našich susedov výrazne opadáva. Priemerný počet reakcií sa medziročne znížil takmer o 10 uchádzačov na ponuku. Ešte v roku 2018 zareagovalo na jeden inzerát v Česku takmer 18 ľudí. Minulý rok to bolo len necelých osem uchádzačov.

„Kým priemerný počet reakcií na ponuky u našich západných susedov klesol, reakcie na Slovensku, naopak, rástli. V roku 2018 zareagovalo na inzerát necelých 15 uchádzačov, vlani išlo o viac ako 17 ľudí. Tento impulz je pozitívny najmä pre zamestnávateľov, ktorí počas posledných rokov bojovali s nízkymi odozvami na pracovné inzeráty. Slováci, ktorí majú záujem o prácu doma, môžu navyše budúci mesiac využiť aj osobný kontakt s firmami, ktoré hľadajú ľudí v rôznych odboroch. Spoločnosť Profesia organizuje už 11. ročník festivalu príležitostí Profesia days,“ podotkla Richterová z Profesie.

.
Sľuboval prácu v Rakúsku, no žiadna nebola. Len bral od ľudí peniaze
22 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová