Memorandum Rómov podporilo osem politických strán a hnutí
22 | 02 | 2020 I TASR

Memorandum podporili strany a hnutia Most-Híd, KDH, Progresívne Slovensko, SaS, Spolu - občianska demokracia, SMK, Za ľudí (oprava / 23.2.2020 o 16:27) a Starostovia a nezávislí kandidáti.


Osem politických strán a hnutí sa v sobotu prihlásilo k Memorandu Rómov a Rómiek žijúcich na Slovensku. Zaviazali sa tak, že v prípade zvolenia do parlamentu budú pamätať na 12 požiadaviek, ktoré majú viesť k systémovým zmenám v oblasti vzdelávania, sociálnej a zdravotnej situácie Rómov. Dokument zostavila iniciatíva Opre Roma. TASR o tom informovala Vanda Hlaváčková z agentúry Seesame.

“Chceme spájať Rómov, aby bolo počuť ich hlas aj na národnej úrovni. Je potrebné, aby Rómovia a Rómky dostávali priestor zapájať sa do vecí verejných. Aby sa nehovorilo o nich bez nich,” uviedol riaditeľ iniciatívy Csaba Horváth.

Memorandum podporili strany a hnutia Most-Híd, KDH, Progresívne Slovensko, SaS, Spolu - občianska demokracia, SMK a Za ľudí a Starostovia a nezávislí kandidáti. (oprava na základe upozornenia Opre Roma)

NAKA zadržala osobu po prevzatí úplatku v súvislosti s kupovaním hlasov rómskych voličov
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali na strednom Slovensku osobu pri prevzatí tisíceurového úplatku v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA


Autori memoranda žiadajú napríklad odčleniť Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity od ministerstva vnútra, zvýšiť počet Rómov pracujúcich vo verejnej a štátnej správe, vyriešiť problém vysporiadania pozemkov pod rómskymi osídleniami či podporiť výstavbu sociálneho bývania a bývania prostredníctvom mikropôžičiek. Zástupcovia strán a hnutí svojím podpisom odsúdili aj nenávistné prejavy voči Rómom.

Na memorandum nadväzujú ďalšie aktivity v regiónoch. Koordinátori majú s Rómami prebrať požiadavky memoranda a motivovať ich ísť zodpovedne voliť. Cieľom iniciatívy je tiež získať pod memorandum 15.000 podpisov.

Iniciatíva Opre Roma spája 11 rómskych starostov, viac ako 100 rómskych miestnych poslancov, občianske organizácie, osobnosti, ale aj bežných rómskych občanov.

Podľa Ravasza na Slovensku žije okolo 440-tisíc Rómov, vyplýva z Atlasu rómskych komunít
Na Slovensku dnes podľa odhadov žije okolo 440-tisíc Rómov. Vyplýva to z údajov aktualizovaného Atlasu rómskeho komunít, ktorý dnes na tlačových raňajkách predstavil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Atlas mapuje život v 804... Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | SITA