Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
22 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti.


Kanaďan Jean Vanier založil celosvetovú sieť komunít L'Arche (Archa) vo Francúzsku v roku 1964 a zomrel minulý rok vo veku 90 rokov. BBC informuje, že žiadna zo žien, ktoré zneužíval, nebola zdravotne postihnutá.

„Tieto objavy nás šokujú a bezvýhradne odsudzujeme tieto činy, ktoré sú v úplnom rozpore s hodnotami, ktoré Jean Vanier prezentoval a ktoré sú nezlučiteľné so základnými pravidlami úcty a integrity osôb a sú v rozpore so základnými zásadami, na ktorých L'Arche zakladá." Súčasní vedúci predstavitelia L'Arche International Stephan Posner a Stacy Cates Carney napísali v liste pre Federáciu L'Arche. Uznávame odvahu a utrpenie týchto žien a všetkých ostatných, ktorí o tom nemohli rozprávať.

Matka v Amerike zatknutá v bizarnom prípade nezvestných detí
Americká matka, ktorej dve malé deti sú už mesiace nezvestné, bola na Havaji zatknutá v dôsledku komplikovanej pátracej operácie v USA. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Organizácia vedie domovy a centrá, v ktorých žijú ľudia väčšinou so zdravotným postihnutím a pôsobí v 38 krajinách s približne 10 000 členmi. Vanier mal „manipulatívne a emocionálne urážlivé“ sexuálne vzťahy so šiestimi ženami vo Francúzsku v rokoch 1970 až 2005.

Sexuálne vzťahy vyvolával Vanier, zvyčajne v súvislosti s poskytovaním duchovného vedenia. „Tieto ženy uviedli podobné skutočnosti spojené s veľmi nezvyčajnými duchovnými alebo mystickými vysvetleniami, ktoré sa používajú na ospravedlnenie tohto správania,“ uvádza sa vo vyhlásení. Taktiež sa v ňom spomína, že Vanier požiadal ženy, aby incidenty udržali v tajnosti. Podľa kanadských novín The Globe and Mail, ktoré ako prvé tento príbeh uverejnili, medzi ženy patrili asistentky a mníšky. Vanier bol tiež členom malej tajnej skupiny, ktorá podporovala deviantné sexuálne praktiky hanebného kňaza Thomasa Filipa a zúčastňovala sa na nich, uviedlo sa vo vyhlásení L'Arche. Vanier označil Filipa, ktorý zomrel v roku 1993, za svojho „duchovného otca“, verejne však popieral znalosť týchto praktík.

Vyšetrovanie vykonala nezávislá britská poradenská spoločnosť GCPS.

Štúdia vedcov ukázala, že štvrtinu príspevkov o klimatickej zmene napísali roboti
Štúdia vedcov z Brown University zistila, že štvrtina príspevkov o zmene klímy na Twitteri napísali roboti. Informuje BBC. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka