Bezák už s Mikloškovou podporou rátať nemôže
22 | 02 | 2020 I Dušan Guman

František Mikloško bol jedným z najsilnejších zástancov odvolaného arcibiskupa Bezáka. Po tom, čo Róbert Bezák deklaroval podporu liberálovi Miroslavovi Kocúrovi, sa od neho Mikloško verejne dištancuje. Urobil tak na stránkach denníka Postoj.



Na pôvodnej obhajobe biskupa trvá

Miroslav Kocúr je bývalý katolícky kňaz. Z kňazstva odišiel v roku 2003. Momentálne kandiduje za liberálnu stranu Progresívne Slovensko, ktorej je zakladajúcim členom. „Keď bol arcibiskup Róbert Bezák 2. júla 2012 odvolaný z postu sídelného biskupa Trnavskej arcidiecézy, ako prvý som sa ho verejne zastal a v tejto obhajobe som aj v najbližších rokoch zotrval. Nič na svojom vtedajšom postoji nemením, stále som presvedčený, že arcibiskup Bezák bol odvolaný zo svojho postu nespravodlivo, bez udania dôvodu,“ píše na začiatok svojho stanoviska bývalý politik, dlhoročný člen KDH František Mikloško. „Dnes, keď som si pozrel verejnú podporu arcibiskupa Bezáka v parlamentných voľbách 2020 Miroslavovi Kocúrovi, ktorý kandiduje za stranu Progresívne Slovensko, cítim potrebu verejne vyhlásiť, že moje cesty sa s cestami arcibiskupa Bezáka rozchádzajú.“

Komentár Petra Králika: Emeritný biskup Bezák a jeho "dvojité agentstvo" v liberálnom tábore
Bývalý arcibiskup Róbert Bezák vyčíta prezidentskému kandidátovi Marošovi Šefčovičovi jeho údajné "dvojité agentstvo" v Európskej socialistickej strane keďže o sebe vyhlasuje, aký je hlboký veriaci. Čím je potom práve Bezák, ktorý vyjadril podporu... Čítať ďalej
20 | 03 | 2019 | Peter Králik

Kritika arcibiskupa

Mikloško upozorňuje, že strana, za ktorú Kocúr kandiduje, má na dôležité otázky iné názory ako Katolícka cirkev. „Arcibiskup Bezák podporou Miroslava Kocúra podporuje stranu Progresívne Slovensko. Jej dve súčasné podpredsedníčky vo videu, ktoré je k dispozícii na facebooku tejto strany, zastávajú v otázke ochrany života nenarodených detí stanovisko, ktoré sa zásadne líši od stanoviska Katolíckej cirkvi, ktorej je Róbert Bezák biskupom. Sú situácie v živote ľudí, keď môžeme s empatiou mlčať, sú situácie, keď sa treba ozvať. Pre mňa takáto situácia v súvislosti s abp. Bezákom nastala teraz,“ uzavrel František Mikloško.
Biskupi neodporúčajú kňazom angažovať sa

V novembri minulého roku vydala Konferencia biskupov Slovenska vyhlásenie, v ktorom uvádza: „Angažovanie sa v politických stranách, hoci prostredníctvom druhých osôb, nie je primerané kňazskému stavu. Úlohou kňaza je byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane. Ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil. Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán.“ Bezák už v minulosti podporil kandidátku na post prezidenta, ktorou bola liberálka Zuzana Čaputová, bývalá podpredsedníčka Progresívneho Slovenska.

Umlčať Kuffu
Komentár Machala Pátroviča / Zdroj: svetlosveta.sk Čítať ďalej
15 | 11 | 2019