Vedci prišli so šialeným nápadom zachrániť Európu gigantickou hrádzou
21 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Experti odhadujú, že na stavbu hrádzí by bolo potrebných asi 51 miliárd ton piesku.


Plán odrezať Severné more od Atlantiku gigantickou hrádzou majú vedci z holandského Kráľovského inštitútu pre výskum morí. Milióny Európanov by ochránila pred rastúcou hladinou mora. Ide o výzvu k urýchlenému riešeniu klimatickej krízy, informoval portál hnonline.sk.

Vedci projekt pracovne nazvali North Sea Enclosure Dyke. Jeho náklady sa odhadujú na 250 až 500 miliárd eur. "Musíme to vnímať ako varovanie," uviedol pre The New York Times jeden z autorov projektu Sjoerd Groeskamp z holandského Kráľovského inštitútu pre výskum morí. "Snažíme sa tým povedať, že máme plán, ale nechceme, aby k nemu došlo. Ale ak to bude potrebné, tak to je technicky a finančne uskutočniteľné." 

Cestovná kancelária, ktorej služby využívali milióny ľudí vrátane Slovákov, v ČR definitívne končí
Cestovná kancelária Thomas Cook, ktorá svojho času patrila medzi najväčšie a najstaršie na svete, urobila za svojim pôsobením v Čechách definitívnu bodku. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Spolu s kolegami v štúdii navrhujú vybudovanie dvoch gigantických hrádzí. Jedna sa má postaviť medzi Nórskom a Škótskom, merala by 475 kilometrov. Druhá by vznikla medzi Anglickom a Francúzskom s dĺžkou 160 kilometrov.

Groeskamp pripomína, že po technickej stránke nie je projekt nerealizovateľný. Ak si zoberieme hĺbku Severného mora medzi Anglickom a Francúzskom, nepresahuje sto metrov. Medzi Škótskom a Nórskom je priemerná hĺbka 127 metrov. Na najhlbšom mieste pri Nórsku namerali 320 metrov. „Dnes sme schopní stavať ropné plošiny v hĺbke vyše päťsto metrov, takže takáto hrádza je realizovateľná," uviedol holandský vedec pre denník The Guardian.

Experti odhadujú, že na stavbu hrádzí by bolo potrebných asi 51 miliárd ton piesku. Toľko zhruba sa ho spotrebuje na všetky stavby po celom svete za jeden rok.

Líder bosnianskych Srbov chce rozpustiť Bosnu a Hercegovinu
Líder Republiky srbskej, jednej z dvoch hlavných častí Bosny a Hercegoviny, chce Bosnu a Hercegovinu ako krajinu zrušiť. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA