V Bratislave si tisícky ľudí pripomenuli Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú
21 | 02 | 2020 I TASR

 Na Námestí slobody v Bratislave si dnes tisíce ľudí minútou ticha uctili pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhromaždenia Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu, ktoré organizuje iniciatíva Za slušné Slovensko, sa dnes konajú po celom Slovensku a v zahraničí.


V spoločnom ekumenickom vyhlásení sa ľudom prihovorili Daniel Pastirčák, brat Félix a Juraj Jordán Dovala. „Keby Ján a Martina verní zodpovednej slobode nepoložili svoj život, neboli by sme sa prebudili z letargie,“ uviedol Pastirčák. Juraj Jordán Dovala vyzval ľudí, že ak chcú naplniť odkaz Jána a Martiny, mali by sa stať lepšími a láskavejšími a aby vo voľbách volili múdro a s otvoreným srdcom.

„Zlo sa nedá poraziť ďalší zlom. Skúsme liať oheň do ohňa, či sa uhasí. Neuhasí sa. Zlo porazíme jedine pravdivosťou a dobrotou,“ dodal. Brat Félix pripomenul, že ak chce človek zmeniť svet, musí najskôr zmeniť samého seba. Poďakoval zároveň rodičom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, že vychovali svoje deti k čestnosti. Na záver svojho príhovoru brat Félix pozval ľudí k spoločnej modlitbe.

Pred ľudí na bratislavskom námestí sa postavila aj rodina Kuciakovcov a mama Martiny Kušnírovej, Zlatica. „Dnes uz prešlo veľa chvíľ, odkedy nám niekto zobral šťastie, odkedy nám zastal čas, odkedy sa tu s vami stretávame,“ prečítala ich posolstvo herečka Táňa Pauhofová.

Bitka o majetok Kramára a jeho ex: Nečakaný krok bývalej ženy
Rozvod Maroša Kramára (60) a jeho bývalej ženy Nataie Nikitinovej (52) neprebehol zrovna hladko. Exmanželka bola svojho času pekne naštvaná. Dokonca odmietla ich spoločný dom a radšej ho nechala manželovi. Čo ju k tomu viedlo? Píše... Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Dominik Simon


„Prepojenie, ktoré vznikajú medzi hlavnými podozrivými a najvyššími politikmi či sudcami v našej krajine, sú hrozivé,“ pokračovala. „Mrzí nás, že ľudia často bez toho, aby sa naozaj zaujímali, viac čítali a rozumeli veciam, presadzujú svoje osobné, nepodložené názory a pocity. Zlu skutočne stačí, aby sme nehľadali pravdu a boli ticho,“ prečítala herečka.

Za investigatívnych novinárov sa zúčastneným prihovorila Monika Tódová, ktorá stála na pódiu spolu so Zuzanou Petkovou, Xéniou Makarovou a Adamom Valčekom. „Tie guľky nás zasiahli všetkých. Boli presné. Prešli našimi srdciami aj našimi hlavami. Ďakujeme vám, že ste to nenechali tak. Ďakujeme vám, že ste za tie dva roky vyšli často na námestia, že chcete poznať pravdu a podporujete nás,“ uviedla Tódová. Dodala, že novinári sa snažia písať o všetkom, o čom už Ján Kuciak napísať nestihol.

„V tejto krajine fungovala mafia, mali politikov, mali generálneho prokurátora, mali policajného prezidenta, mali šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), mali ľudí na špeciálnej prokuratúre, mali svojich sudcov, svoju ‚opičku‘ Jankovskú. Budeme podrobne sledovať všetky kauzy ďalej, nenecháme to tak, ani Ján Kuciak by to tak nenechal,“ uzavrela Tódová a vyzvala prítomných na veľký potlesk pre slušných policajtov, prokurátorov a sudcov.

Povinnosť rodičov prihlásiť dieťa do škôlky sa zmení od budúceho roka
Pre rodičov, ktorí budú tento rok prihlasovať svoje deti do materskej školy, sa podľa ministerstva školstva nič nemení. Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania vstúpi totiž do platnosti o rok, teda 1. januára 2021. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | SITA


Zástupcovia spojených občianskych iniciatív apelovali na ľudí, aby išli voliť a vo všetkých oblastiach volili odborníkov. Na námestí vystúpili aj Juraj Vozár, ktorý má matku Rómku, Holanďanka žijúca 14 rokov na Slovenska Illah von Oijen, Marek Mach z projektu Mladí proti fašizmu a ďalší aktivisti. Podujatie hudobne podporili aj zbor Vesna, raperi Vec a Tono S. a spevák Juraj Benetin.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred dvoma rokmi 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Podľa prvého vyjadrenia vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara bola pravdepodobným motívom vraždy Kuciakova investigatívna práca, čo v septembri 2018 potvrdil aj dozorujúci prokurátor.

V rámci svojej činnosti sa Kuciak zameriaval aj na kauzy spojené s podnikateľom Marianom K. V súčasnosti sa koná súdne pojednávanie s Marianom K., Alenou Zs., Miroslavom M. a Tomášom Sz., ktorí sú obžalovaní z objednávky, sprostredkovania a vykonania vraždy. Miroslav M. je pritom vyčlenený na samostatné súdne pojednávanie. Zoltána Andruskóa Špecializovaný trestný súd SR odsúdil na 15 rokov odňatia slobody za podiel na úkladnej vražde novinára. Tú si u neho mala objednať Alena Zs. na požiadanie Mariana K.

Istanbulský dohovor je ideologický, hovorí Verešová. Podľa Petrík sa „múti voda“ a fakty
Parlament dnes začal diskusiu k Istanbulskému dohovoru, ktorý má pomôcť predchádzať násiliu na ženách a domácemu násiliu. Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odporučil plénu parlamentu nevysloviť súhlas s dohovorom. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | SITA