Istanbulský dohovor je ideologický, hovorí Verešová. Podľa Petrík sa „múti voda“ a fakty
21 | 02 | 2020 I SITA

Parlament dnes začal diskusiu k Istanbulskému dohovoru, ktorý má pomôcť predchádzať násiliu na ženách a domácemu násiliu. Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odporučil plénu parlamentu nevysloviť súhlas s dohovorom.


Očakáva sa, že poslanecká snemovňa tento návrh podporí. Poslanec Sme rodina Milan Krajniak v rozprave označil za „pokrivený uhol pohľadu“, že „údajne domáce násilie je rodovo podmienené“.

Ak alkoholik podľa poslanca týra svoju ženu, nerobí to preto, že ide o druhé pohlavie, ale preto, že je to „hovädo“ a má byť potrestané. Nezaradená poslankyňa Anna Verešová vyhlásila, že je najvyšší čas prestať sa zaoberať dohovorom.

Z Matoviča je zrazu mierotvorca, jeho návrhy sú však falošné (Peter Haluza)
Nečakaný prerod šéfa OĽaNO, ktorý volá po spojení koalície a opozície, je už len pozvoľným dojazdom jeho predvolebnej kampane. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Podľa nej nemá len odborný, ale aj ideologický a politický charakter a „takto sa zmluvy odstraňovania násilia na ženách nerobia“.

Poslankyňa Simona Petrik z neparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu povedala, že sa len „múti voda a fakty“. Odmietla, že by Istanbulský dohovor mal ideologický charakter.

„Jediná zmena pohľadu muža na ženu je tá, aby muž k žene pristupoval ako v rovnocennej partnerke,“ zdôraznila. Podľa nej muž sa nemá správať k žene nadradene, „to je jediný rodový stereotyp, ktorý chce dohovor búrať“.

Beblavý a spol. na schôdzi dokázali, že im nejde o ľudí
„Tortoví opozičníci“, ako ich nazval premiér Pellegrini, nerešpektujú rokovací poriadok. Ako od nich môžeme chcieť dodržiavanie iných pravidiel? Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Rozprava k tomuto bodu bude pokračovať na budúci týždeň. Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známy aj ako Istanbulský dohovor, bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorých zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013.