Albánsky prezident vyzýva ľudí, aby zvrhli vládu
21 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Albánsky prezident v stredu vyzval obyvateľov svojho národa, aby zvrhli ľavicovú vládu, ktorú obvinil z porušenia ústavy krajiny a väzieb na organizovaný zločin. Informuje euronews.


Prezident Ilir Meta na tlačovej konferencii uviedol, že dúfa, že ľudia dorazia do hlavného mesta Tirana 2. marca. Povedal, že v ten deň plánuje podpísať svoju prvú vyhlášku o tom čomu hovorí štátny prevrat prostredníctvom vlády a súdneho systému. Výzva Metu prichádza, keď balkánsky štát, ktorý má takmer 3 milióny, zaviedol reformy v nádeji, že dostane zelenú na začatie rozhovorov o členstve s Európskou úniou v nádeji, že sa jedného dňa pripojí k bloku.

Uviedol, že reforma justičného systému schválená pred tromi rokmi s cieľom vykoreniť úplatkárstvo a zabezpečiť nezávislosť sudcov a prokurátorov od politiky - súčasť úsilia o prijatie noriem EÚ - zlyhala. Prezidentove odvolanie bolo zrejme protiútokom proti vládnucej socialistickej strane predsedu vlády Ediho Rámu, ktorá proti nemu začala obžalovacie konanie, prvé v postkomunistickom Albánsku, ktoré pramení z pokusu Metu zrušiť minuloročné komunálne voľby.

Pred takmer tromi rokmi bol Meta vodcom Socialistického hnutia za integráciu, malého ľavicového zoskupenia, ktoré je teraz v opozícii. Minulý rok sa pokúsil zrušiť komunálne voľby a tvrdil, že bojkot stredopravicových opozičných strán ich urobil nedemokratickými a že sa obával násilnej občianskej konfrontácie.

Volebné orgány zvrhli jeho pokus a socialisti väčšinu volieb vyhrali a teraz dominujú aj parlamentu. Minulý rok opozícia bojkotovala parlament a hlasovanie a obvinila vládu zo zmanipulovania volieb a spojenia s organizovaným zločinom. Celé mesiace sa konali protesty, ktoré sa často zmenili na násilné konflikty s políciou.

Očakáva sa, že parlament, ktorému dominujú socialisti, v marci vypracuje správu, ktorá pravdepodobne požiada o Prezidentove odstúpenie z funkcie.

Albánsko: Opozícia pokračuje v násilných protivládnych demonštráciách
Albánska opozícia zorganizovala v sobotu ďalší protest proti vláde prezidenta Ediho Ramu. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády, ktorú obviňujú z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin, a vypísanie predčasných volieb. Informovala o tom... Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR