„Žurnalistika nie je zločin“: Austrálsky poslanec tvrdí, že obvinenia proti Assangeovi musia byť zrušené po jeho návšteve vo väzení vo Veľkej Británii
20 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Pokračujúce prenasledovanie spoluzakladateľa WikiLeaks je „šialená situácia“, povedal austrálsky zákonodarca George Christiansen RT. Dodal, že Julian Assange sa nedopustil žiadneho zločinu, okrem toho, že sa dostal do konfilktu z Americkou elitou. Informuje RT.


Christiansen, člen Liberálnej národnej strany Queenslandu, spochybnil integritu súdneho procesu proti Assangemu, ktorý teraz čelí možnosti vydania do USA v súvislosti s „nezákonným získavaním a zverejňovaním tajných dokumentov týkajúcich sa národnej obrany“.

Novinár bol vyhostený z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne po zrušení jeho azylu v apríli 2019 a odvtedy je uväznený vo väznici v Belmarsh z maximálnou ostrahou.

„Máme tu austrálskeho občana, ktorý podlieha našim zákonom, ktorého vydáva jeden cudzí štát do druhého na zaklade obvinení v súlade so zákonmi krajiny, do ktorej ani nevkročil. Je to šialená situácia, “povedal Christiansen po návšteve Assangea vo väznici Belmarsh, južne od Londýna. Ak by britský občan čelil vydaniu z tretej krajiny napr. do Číny alebo iného „protivníka“ západu, Londýn by spravil všetko pre jeho prepustenie, dodal. "To isté platí pre Assangea."

Christiansen, ktorý bol sám novinárom, povedal, že v akciách Assangeho nevidí absolútne žiadny zločin, pretože iba „oznamoval fakty“ a odhaľoval informácie, ktoré „boli jasne vo verejnom záujme“. Christiansen hovoril s osobitným spravodajcom OSN pre mučenie profesorom Nilsom Melzerom, ktorý opakovane vyjadril znepokojenie nad Assangeho zdravím, pričom argumentoval tým, že jeho samotné väznenie v Belmarshi v podstate predstavovalo psychologické mučenie. To, čo videl vo väznici Belmarsh, presvedčilo Christiansena, že Melzer mal v tomto tvrdení pravdu. Osobitne poznamenal, že Assange „prejavil známky dezorientácie“ a povedal Christiansenovi o jeho dlhodobej a izolácii.

Assange požiadal austrálske orgány, aby podnikli „diplomatické úsilie“ s cieľom presvedčiť USA a Spojené kráľovstvo, aby obvinenia proti nemu zrušili. Aj keď je austrálskym občanom, Austrália vyvinula len málo úsilia pre to, aby sa zaoberala osudom spoluzakladateľa WikiLeaks.

Niektorí politici, napríklad senátor Peter Whish-Wilson, vyzvali vládu, aby zasiahla. Christiansen verí, že „pravdepodobne začneme pozorovať hnutie“ v Austrálii, keď sa budúci týždeň v Assangeho prípade začne vypočúvanie. Pokračujúce ignorovanie situácie Assangeho zo strany takmer všetkých západných médií možno vysvetliť „profesionálnym snobstvom“, povedal Christiansen RT. Hlavné mediálne kruhy jednoducho nevidia Assangeho ako jedného zo svojich. "Hovoria že nie je novinár, akoby to nejako ospravedlňovalo to, čo mu robí USA a čo sa s ním deje tu vo Veľkej Británii."

Spoluzakladateľ WikiLeaks si tiež narobil v USA veľa mocných nepriateľov, ked'že sa mu podarilo postúpať po nohách všetkých strán amerického politického spektra, čo znamená, že Washington pravdepodobne nezruší obvinenia proti nemu, myslí si Christiansen.

Konzervatívci „démonizovali“ Assangea za odhalenie irackých vojnových krutostí spáchaných počas predsedníctva Georgea W. Busha, zatiaľ čo tí vľavo ho nenávidia za to, že v roku 2016 odhalil e-maily Demokratickej strany a kampane Hillary Clintonovej, hrajúc tak rolu v jej prehre vo voľbách.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Assangeho z 18 trestných činov, a hrozí mu maximálny trest 175 rokov. Súdne pojednávania o jeho vydaní sa začnú budúci týždeň. Viac ako sto lekárskych odborníkov verí, že Assange sa nemusí dožiť konca procesu, varujúc že by mohol byť doslova „umučený na smrť“ v Belmarshi. Lekári poslali niekoľko otvorených listov do Londýna a vyzvali Austráliu, aby zasiahla, zatiaľ bez odpovede.

„Lekári sa obávajú, že Assange môže zomrieť vo väzení vo Veľkej Británii po „efektívnom umučení k smrti“
Viac ako 100 lekárov vyzýva britskú vládu, aby zastavila „psychologické mučenie“ Juliana Assangeho a poslala ho do nemocnice. Je to ich štvrtý taký list, odkedy sa novinár objavil pred súdom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Dominik Simon