Slováci splácajú svoje záväzky, zlyhané úvery postupne klesajú
20 | 02 | 2020 I SITA

Slováci sú v splácaní svojich záväzkov disciplinovaní. Podiel zlyhaných úverov domácností už tri roky postupne klesá.


"Slováci sú najvzornejší a najzodpovednejší pri hypotékach. Podiel zlyhaných úverov na celkovom objeme úverov na bývanie v roku 2017 bol 1,6 %, ku koncu roka 2019 to bolo 1,4 %," hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Národná banka Slovenska vo viacerých fázach sprísnila poskytovanie úverov, čím chce zabrániť najmä zadlžovaniu ľudí, ktorí by v čase krízy mali problém svoje záväzky splácať.

Na minimalizovanie rizika omeškania v splátke by sme sa mali podľa Poštovej banky riadiť niekoľkými pravidlami. Tým hlavným a základným je zadlžovať sa s rozumom.

Splátky úverov by nemali tvoriť viac ako 30 % čistého príjmu. Klientom zároveň Poštová banka odporúčať zvoliť si lehotu splácania tak, aby výsledná splátka vyhovovala ich možnostiam, pričom vhodnejšie je voliť dlhšiu lehotu splatnosti a znížiť si tak mesačné zaťaženie. Dobré je si úver aj poistiť.

V prípade nečakanej životnej situácie, kvôli ktorej sa klient dostane do dočasnej neschopnosti splácať úver, by mal hneď kontaktovať svoju banku a informovať ju o daných okolnostiach. Najhoršie je podľa Poštovej banky prestať splácať a neinformovať banku o dôvodoch.

Na novú vládu čaká miliónová kauza Slovenského národného múzea. Polícia ju vyšetruje ako krádež
Nového ministra kultúry čaká po voľbách nedoriešený problém v Slovenskom národnom múzeu. Ako prvý o kauze už pred časom informoval Hlavný denník. V Historickom múzeu SNM je zjavne poriadny bordel a jeho vedenie situáciu doteraz... Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Eva Rizmanová


V takom prípade od nej klient získa negatívny záznam do úverového registra, čím sa zníži jeho bonita a v budúcnosti aj šanca získať ďalší úver. Pri pretrvávajúcej neochote klienta dohodnúť sa s bankou poverí banka vymáhaním dlhu exekútora.

Práve v rámci prevencie neprimeraného zadlžovania sa a následných problémov so splácaním úverov prišlo postupné sprísňovanie poskytovania úverov. Dialo sa tak v jednotlivých fázach, pričom tá posledná vstúpila do platnosti tento rok.

Centrálna banka upravila limit pre maximálny podiel splátok k príjmu zníženému o životné minimum z 80 % na 60 %. Zníženie podielu síce okreše nových žiadateľov o úver, avšak zníži sa aj riziko zlyhania klienta. "Zmenu pocítia hlavne domácnosti s nižšími príjmami, ktoré majú výdavky na hrane," povedala pre agentúru SITA riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová.

Regulácia úverovania v súčasnej situácii je podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika žiadaná. Otáznym je však zvolený spôsob zavedenia najnovšej regulácie. Podľa Búlika príliš rýchle schválenie spôsobilo naháňačku po úveroch v závere roka a vysoké predzásobenie.

V tomto roku sa môže objaviť umelé navyšovanie príjmov pri niektorých žiadateľoch. "Najhorším následkom tohto kroku je posilnený rast cien nehnuteľností a rast cien prenájmov. Vyššie ceny už na trhu ostanú aj po prípadnom spomalení tempa úverovania v tomto roku," skonštatoval Búlik.

Z Matoviča je zrazu mierotvorca, jeho návrhy sú však falošné (Peter Haluza)
Nečakaný prerod šéfa OĽaNO, ktorý volá po spojení koalície a opozície, je už len pozvoľným dojazdom jeho predvolebnej kampane. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Peter Haluza