Ocean Viking zachránil 182 ľudí v núdzi na Stredozemnom mori
20 | 02 | 2020 I Dominik Simon

V jeden deň dostalo námorné záchranné plavidlo Ocean Viking tiesňové volania, aby pomohli dvom lodiam prepravujúcim vysídlené osoby cez Stredozemné more. Reportér DW Miodrag Soric bol svedkom záchranných operácií.


O 5:30 ráno sa vypne tiesňové volanie. Drevená loď preplnená vysídlenými ľuďmi sa unáša 130 kilometrov od pobrežia Líbye. Keď Ocean Viking, záchranná loď, ktorú prevádzkujú SOS Mediterranee a Lekári bez hraníc (MSF), dostane výzvu, je to 22 námorných míľ (41 kilometrov) od lode. Trvá to hodinu alebo dve, kým k lodi prídu. Nicholas Romaniuk, pátracia a záchranná koordinátorka na palube Ocean Viking, mení smer plavidla tak, aby sa dostali k lodi. Núdzové volanie bolo zaslané prostredníctvom AlarmPhone, siete aktérov občianskej spoločnosti v Európe a severnej Afrike. Ľudia, ktorí sa ocitnú v núdzi na mori, môžu zavolať mimovládnu organizáciu, ktorá potom pošle mimoriadnu správu ostatným skupinám občianskej spoločnosti, ako sú SOS Mediterranee a MSF, a príslušným vnútroštátnym agentúram pobrežnej stráže.

Keď sa Ocean Viking blíži k oblasti, v ktorej sa predpokladá, že sa loď nachádza, Romaniuk kontaktuje Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž, známejšiu ako Frontex. Úlohou tejto organizácie je monitorovať vonkajšie hranice Európskej únie a schengenského priestoru. Romaniuk sa spolieha na malé lietadlá a vrtuľníky agentúry, aby monitoroval pobrežie Líbye a poskytoval ďalšie informácie. Agentúra Frontex potom pošle presnú súradnicu lode Romaniukovi spolu s odhadom, že prepravuje 90 osôb.

Romaniuk si všimne loď cez ďalekohľad. Vydá pokyn pre svoju posádku, aby pripravila oranžové záchranné člny. Dve z lodí smerujú k plavidlu vysokou rýchlosťou, za nimi nasleduje Ocean Viking.

Nebezpečná záchranná operácia


Ľudia na palube lode v núdzi majú ruky vo vzduchu a mávajú, aby upútali pozornosť záchranárov. Ich loď sa začína húpať. Záchranári musia teraz urobiť všetko, čo je v ich silách, aby udržali cestujúcich v pokoji. Tanguy, ktorý koordinuje záchrannú misiu záchranných člnov, sa ich snaží upokojiť. Uisťuje ich, že všetci budú zachránení a že Ocean Viking, ktorý je dostatočne veľký na to, aby ich všetkých vzal, ich nevráti do Líbye, odkiaľ sa včera vydali. Potom pohotovostní záchranári rozdajú cestujúcim záchranné vesty, aby sa zaistilo, že ak sa loď prevráti, nikto sa neutopí. Tímy potom presunuli zachránených ľudí na Ocean Viking. Je ich 84. Všetci cestujúci sú muži a väčšina z nich pochádza z Bangladéša a Maroka. Väčšina z nich sú dospelí muži, je medzi nimi 21 tínedžerov bez sprievodu, ktorí riskovali životy a pokúšali sa dostať do Európy. Akonáhle sa dostanú na palubu Ocean Viking, každý dostane tašku s čerstvým oblečením, prikrývku, jedlo a pitnú vodu.

Druhý hovor


V priebehu dňa sa obloha zamračuje, vietor sa zvyšuje a more je viac rozbúrené. Popoludní sa cez AlarmPhone odošle druhé tiesňové volanie. Romaniuk sa dozvie, že čln je v núdzi a Ocean Viking zrýchľuje a vydáva sa na záchranu. O hodinu neskôr sa záchranári dostanú k lodi. Cestujúci mávajú, aby upútali pozornosť - opäť zvyšujú riziko, že sa môže preplnená loď prevrátiť.

Tentoraz má Tanguy oveľa ťažšie presvedčiť cestujúcich, aby zostali pokojní, niektorí sa zúfalo snažia dostať na záchranný čln. Nakoniec je však všetkých 98 zachránených. Pochádzajú z Nigérie, Ghany, Senegalu, Guiney, Gambie, Mali, Toga a Guiney-Bissau. Je medzi nimi jedna žena a 14 cestujúcich je mladších ako 18 rokov.

EÚ možno ukončí operáciu Sophia pre neochotu Talianska prijímať migrantov
Brusel 23. januára (TASR) - Európska únia možno zruší Operáciu Sophia zameranú na boj proti prevádzačom ľudí cez Stredozemné more, ak ju Taliansko nebude podporovať. Podľa agentúry DPA to v stredu uviedli nemenované zdroje blízke vysokej... Čítať ďalej
23 | 01 | 2019 | tasr