Líder bosnianskych Srbov chce rozpustiť Bosnu a Hercegovinu
20 | 02 | 2020 I SITA

Líder Republiky srbskej, jednej z dvoch hlavných častí Bosny a Hercegoviny, chce Bosnu a Hercegovinu ako krajinu zrušiť.


Milorad Dodik o tom hovoril už viackrát v minulosti, a k výzvam na rozpustenie krajiny sa vrátil aj vo štvrtok. Po rokovaní bosnianskosrbského vedenia na predmestí Sarajeva Dodik vyhlásil, že kríza v Bosne "sa skončí až vtedy, keď skončí Bosna".

Hlavným zdrojom aktuálneho napätia v krajine, ktorá sa skladá z Republiky srbskej, moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny a malého spoločne spravovaného územia Distrikt Brčko, je nedávne rozhodnutie Ústavného súdu o vlastníctve pôdy.

Vedci varujú, že zmena klímy by mohla do roku 2100 zabiť všetky koralové útesy Zeme
Podľa nového výskumu by zmena klímy mohla zničiť takmer všetky biotopy koralových útesov na Zemi do roku 2100. Informuje CNN. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Bosniansky Ústavný súd začiatkom februára rozhodol, že pôda na území Republiky srbskej, ktorá nemá známeho vlastníka, patrí do správy centrálnej vlády Bosny a Hercegoviny, a nie vedeniu Republiky srbskej.

"Zbohom Bosna, vitaj odchod," reagoval na to impulzívne Dodik, zatiaľ čo poslanci bosnianskosrbského parlamentu dali bosnianskemu Ústavnému súdu 60-dňové ultimátum na to, aby svoje rozhodnutie odvolal.