Cestovná kancelária, ktorej služby využívali milióny ľudí vrátane Slovákov, v ČR definitívne končí
20 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Cestovná kancelária Thomas Cook, ktorá svojho času patrila medzi najväčšie a najstaršie na svete, urobila za svojim pôsobením v Čechách definitívnu bodku.


Pre túto kolosálnu nadnárodnú spoločnosť, ktorá mala svoje korene v Spojenom kráľovstve, sa stal osudným september minulého roka. Služby cestovnej kancelárie Thomas Cook pritom ročne využívalo viac ako 19 miliónov pasažierov po celom svete. Za bankrotom cestovnej kancelárie mali stáť dlhodobé finančné problémy.


„Krach tak veľkého subjektu je závažná vec. Trh je veľmi zložitý a ťažký. Financovanie tak veľkého kolosu je niečím, čo si v Čechách ani nedokážeme predstaviť,“ vysvetľoval v tom období miestopredseda Asociácie cestovných kancelárií Českej republiky Jan Papež. Už v septembri 2019 vedenie Thomas Cook oznámilo, že firma bola nútená vstúpiť do nútenej likvidácie. Podľa odborníkov ide v tomto prípade o doposiaľ najväčší úpadok cestovnej kancelárie.


YouTube údajne zrušil kanál strany Vlasť Štefana Harabina
Dôvody zneprístupnenia stránky zatiaľ nie sú známe. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Peter Haluza

Situácia okolo kolapsu tejto nadnárodnej spoločnosti sa výraznejšie vyhrotila v novembri toho istého roka po tom, ako všetky pokusy o záchranu podniku zlyhali. V Čechách do tej doby stále fungovala nemecká pobočka cestovnej kancelárie Thomas Cook. Tá však bola v druhej polovici novembra 2019 svoju prevádzku nútená ukončiť.


Aktuálne platí, že spoločnosť, ktorej služby využívali aj Slováci, v Čechách svoje pôsobenie definitívne ukončila. Spoločnosť podľa informácií denníka E15 mala na mestskom súde v Praha v závere týždňa sama na seba podať insolvenčný návrh.


Z Matoviča je zrazu mierotvorca, jeho návrhy sú však falošné (Peter Haluza)
Nečakaný prerod šéfa OĽaNO, ktorý volá po spojení koalície a opozície, je už len pozvoľným dojazdom jeho predvolebnej kampane. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Peter Haluza

„Dostali sme sa do fázy, v ktorej vieme, že všetky dlhy nezvládneme splatiť. Doteraz sme dúfali v to, že svoju činnosť ukončíme formou obyčajnej likvidácie, ale teraz to už možné nie je,“ vyjadril sa k definitívnemu odchodu cestovnej kancelárie Thomas Cook Udo Wichter, ktorý pôsobí ako konateľ českého zastúpenia spoločnosti.


Nemecká pobočka britskej spoločnosti sídliaca v ČR tak bude s veľkou pravdepodobnosťou napokon nútená vstúpiť do konkurzu. Akákoľvek reorganizácia firmy je v tomto momente vylúčená a to aj kvôli tomu, že výrazne utrpela povesť kľúčových značiek, ktoré do portfólia firmy spadajú. Rovnako sa spoločnosti nepodarilo nájsť partnera, ktorý by jej mohol pomôcť podnikanie obnoviť.