Bývalý primátor a prednosta Nových Zámkov musia vrátiť mestu 100-tisíc eur
20 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Súd rozhodol. Bývalý primátor a prednosta Nových Zámkov dostali v kauze odmien podmienky. Majú tiež vrátiť mestu 100-tisíc eur


Podmienečné tresty a povinnosť vrátiť mestu Nové Zámky 100-tisíc eur uložil súd bývalému primátorovi Gejzovi Pischingerovi a bývalému prednostovi mesta Petrovi Ághovi. Podľa rozsudku sa vo svojich funkciách dopustili neoprávneného vyplatenia vysokých odmien pre odchádzajúcich zamestnancov. Pôvodne im hrozilo päť ročné väzenie. Reportáž zverejnila TV Markíza.

Po neúspešných voľbách v roku 2014 chceli ešte exprimátor a exprednosta potešiť svojich zamestnancov štedrými odmenami. „Odmeny boli od 1 500, 5 000, 7 000, 8 000 a najvyššiu odmenu som dostal ja, bolo to 20-tisíc eur v hrubom,“ povedal Peter Ágh vlani v máji. Rozdali takmer 190-tisíc eur. Keďže peniaze v rozpočte na to neboli, presunuli ich z iných položiek.

Novému vedeniu mesta sa to nepáčilo a podalo trestné oznámenie. Najskôr mužov odsúdil okresný súd a po odvolaní rozhodol už aj krajský. Obaja na pojednávaní chýbali, poslali len svojich advokátov. Ak by súd potvrdil päťročný trest, pravdepodobne by išli z pojednávacej miestnosti priamo do väznice.

Senát Krajského súdu v Nitre rozhodol nasledovne: „Ukladá obžalovanému Gejzovi Pischingerovi úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, obžalovanému Petrovi Ághovi trest odňatia slobody vo výmere troch rokov,“ potvrdil sudca.

Zostávajú však na slobode, pričom primátor obišiel s päťročnou a prednosta s trojročnou podmienkou. Mestu majú spoločne vrátiť 100-tisíc eur. Dostali aj zákaz činnosti vo verejnej správe v spojenom s dodržiavaním rozpočtového hospodárenia vo výmere štyroch rokov.

Pri streľbe v nemeckom meste Hanau zomrelo najmenej osem ľudí, piati sú ťažko zranení
Najmenej osem životov si v stredu večer vyžiadala streľba v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom ďalší piati ľudia boli ťažko zranení, informuje nemecký denník Bild. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | TASR