Airbus plánuje prepustiť tisíce zamestnancov po celej Európe
20 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Dcérska spoločnosť Defence and Space, v Nemecku uviedla, že po veľkých finančných stratách prechádza „reštrukturalizáciou“. Skupina chce zrušiť celkom 2 362 pracovných miest. Informuje portál DW.


Airbus v stredu oznámil, že v najbližších dvoch rokoch plánuje v nadštandardnej obrannej a vesmírnej divízii so sídlom v Mníchove prepustiť 2 362 zamestnancov. Európska nadnárodná letecká spoločnosť zruší 829 pracovných miest v Nemecku, 630 v Španielsku, 404 vo Francúzsku a 357 v Británii. V ďalších krajinách sa zruší ďalších 142 pracovných postov. Airbus dodal, že na jeho reštrukturalizácii spolupracuje s európskou zamestnaneckou radou. „Airbus Defense and Space poskytne aktuálne informácie o svojich plánoch a pokračuje v konštruktívnom dialógu so zástupcami zamestnancov,“ uviedli vo vyhlásení.

Nemecký zákaz vedie k veľkým stratám


Spoločnosť Airbus minulý týždeň vykázala za rok 2019 čistú stratu 1,36 miliardy EUR. Strata bola spôsobená najmä pokutou 3,6 miliardy EUR za škandál s úplatkami, ako aj dodatočnými nákladmi na vývoj štvormotorového Atlas Airbusu A400M, turbovrtuľové vojenské dopravné lietadlo. Opakujúce sa technické problémy s A400M viedli nemecké letectvo v minulom roku k odmietnutiu dodávky dvoch lietadiel. Divízia stratila aj sľubného potenciálneho zákazníka po tom, ako Nemecko zakázalo vývoz obrannej techniky do Saudskej Arábie, uviedol šéf Airbusu Dirk Hoke pre agentúru Reuters. Zákaz stál spoločnosť 221 miliónov EUR; bol uvalený po vražde saudského novinára Jamala Khashoggiho na jeseň v roku 2018.

Francúzsko-nemecké projekty


Divízia spoločnosti Defence and Space predstavuje 15% výnosov Airbusu. Airbus uviedol, že „zatiaľ čo základné obchodné perspektívy, najmä v hlavnom odbore, zostávajú stabilné“, bolo potrebné znížiť počet pracovných miest po tom, čo pomer účtov a faktúr (pomer prijatých objednávok k fakturovaným sumám) klesol pod 1 tretí rok po sebe. Táto divízia očakávala, že v Nemecku uzavrie zmluvy na projekt vývoja spoločných francúzsko-nemeckých bojových lietadiel a vojenských bezpilotných lietadiel, keď nemeckí zákonodarcovia pridelia na testovaciu fázu projektu takmer 80 miliárd EUR. Hoke spočiatku vyjadril optimizmus pre tento projekt. Podľa francúzskej tlačovej agentúry AFP sa však nemecké ministerstvo obrany stále nerozhodlo.

„Už nechceme, aby všetka naša ziskovosť bola závislá od niekoľkých„ bielych slonov “, t. j. veľmi veľkých zmlúv,“ povedal výkonný predseda Airbus Guillaume Faury francúzskmuj finančnému týždenníku La Tribune, aby reštrukturalizáciu odôvodnil. „Chceme, aby bol náš obchodný model ziskový pri bežnom toku činnosti a aby sa znížila závislosť od týchto veľkých zákaziek“.

Airbus tvrdí, že vyššie tarify na lietadlá z EÚ poškodia spotrebiteľov americkej leteckej spoločnosti
Rozhodnutie Washingtonu zvýšiť sadzby na európskych lietadlách bude niečo stáť amerických spotrebiteľov, uviedol Airbus. Zvýšené štandardy na lietadlá postavené v Európe nastali po tom, ako prezident Trump sľúbil vážne rozhovory o obchodnej dohode.... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Dominik Simon