9 mŕtvych v Nemecku. Podozrivý je pravicový extrémista
43-ročný Nemec zastrelil cez noc deväť ľudí na viacerých miestach na frankfurtskom predmestí. Útok sa zdá byť extrémne pravicovo motivovaný.

Strelec prvýkrát zaútočil na bar s vodnými fajkami v Hanau okolo 22:00 v stredu pričom zabil niekoľko ľudí. Neskôr sa vydal asi 2,5 kilometra na západ a znovu začala strieľať, čím sa množstvo obetí zvýšilo, píše chinaplus.cri.cn

Svedkovia a sledovacie zariadenia ktoré zachytili únikového vozidlo, priviedli políciu k domu páchatela, ktorý sa nachádza blízko miesta druhého útoku. Útočník bol nájdený mŕtvy pri svojej 72-ročnej matke, povedal Peter Beuth, minister vnútra Hessenska,"Vyhodnocuje sa webová stránka, o ktorej sa predpokladá, že je stránkou podozrivého" a „počiatočná analýza webovej stránky podozrivého naznačuje xenofóbnu motiváciu,“ uviedol Beuth.

Moskva pomôže Washingtonu bojovať proti terorizmu, prehlásil Putin
Šéf Kremľa Vladimir Putin vyjadril vo štvrtok vďačnosť Washingtonu za poskytnutie informácií, ktoré pomohli zabrániť teroristickému útoku v Rusku koncom roka 2019. Sľúbil, že Moskva pomôže Washingtonu bojovať proti terorizmu. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Uviedol, že federálni prokurátori prevzali vyšetrovanie trestného činu a považujú ho za akt domáceho terorizmu. „Je to útok na našu slobodnú a mierovú spoločnosť,“ uviedol.Niektorí z obetí sú považovaní za tureckých občanov a turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu uviedol, že konzulát vo Frankfurte a veľvyslanectvo v Berlíne sa snažia získať informácie o útoku.

Podľa počiatočných informácií to bol útok s rasistickým motívom, ale mali by sme počkať na (oficiálne) vyhlásenie,“ uviedol pre štátnu televíziu TRT. Nemecká tlačová agentúra dpa informovala, že polícia skúma video, ktoré podozrivý mohol zverejniť pred niekoľkými dňami a v ktorom uvádza podrobnosti o konšpiračnej teórii týkajúcej sa zneužívania detí v Spojených štátoch. Autenticitu videa nebolo možné okamžite overiť.

Na webových stránkach zaregistrovaných niekým, kto má rovnaké meno ako muž vo videu, Tobias R., majiteľ hovorí, že sa narodil v Hanau v roku 1977. Neskôr pracoval v banke a ukončil obchodné vzdelanie v roku 2007. Útok prichádza uprostred rastúcich obáv z extrémne pravicového násilia v Nemecku.

VIDEO: Pri natáčaní filmu sa zrútil žeriav. Nehoda si vyžiadala 3 životy a 10 zranených
Zrútenie obrovského žeriavu pri natáčaní filmu v Indii, si vyžiadalo život troch členov štábu a ďalších 10 bolo vážne zranených. Informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Kancelárka Angela Merkelová zrušila plánovanú návštevu univerzity v Halle vo štvrtok. Jej hovorca Steffen Seibert povedal, že „je neustále informovaná o stave vyšetrovania v Hanau.“ Halle bol minulý rok miestom smrteľného antisemitského útoku. Muž vyjadrujúci protižidovské názory sa pokúsil prestrielať sa do synagógy, avšak zlyhal a pred zatknutím zabil dvoch okoloidúcich.

Strelba v Halle prišla niekoľko mesiacov po zabití regionálneho politika z Merkelovej strany. Podozrivý mal dlhú históriu neonacistickej činnosti a bol odsúdený za násilný zločin. "Dnes ráno sú naše myšlienky s ľuďmi z Hanau ... kde bol tento hrozný zločin spáchaný,“ povedal Seibert na Twitteri. „Hlboký súcit s postihnutými rodinami, ktoré smútia za zabitými. Dúfame, že sa ranení sa zotavia.“ Beuth povedal, že okrem usmrtených je  jedna osoba vážne zranená a viacerí ďalší utrpeli menej závažné zranenia.

Policajní dôstojníci zaplavili centrum Hanau, pričom využili aj vrtuľník. Našlo sa auto pokryté tepelnou fóliou a vedľa neho rozbité sklo. Forenzní experti v bielych kombinézach na mieste zhromaždili dôkazy.

Bol to hrozný večer, ktorý nás určite bude prenasledovať po dlhú dobu a my si ho budeme pamätať so smútkom,“ povedala primátorka Hanau Claus Kaminsky novinám Bild. Zákonodarkyňa Katja Leikert, členka stredopravicovej strany Merkelovej, ktorá zastupuje Hanau v nemeckom parlamente, sa vyjadrila, že je to „skutočný hororový scenár pre nás všetkých“.

Hanau je asi 20 kilometrov východne od Frankfurtu. Má asi 100 000 obyvateľov a je v Hesensku.

Na novú vládu čaká miliónová kauza Slovenského národného múzea. Polícia ju vyšetruje ako krádež
Nového ministra kultúry čaká po voľbách nedoriešený problém v Slovenskom národnom múzeu. Ako prvý o kauze už pred časom informoval Hlavný denník. V Historickom múzeu SNM je zjavne poriadny bordel a jeho vedenie situáciu doteraz... Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Eva Rizmanová